Statele Unite proclamă unilateral reinstituirea sancțiunilor ONU contra Teheranului

Washingtonul amenință cu „sancțiuni secundare” împotriva statelor sau a entităților ce vor viola sancțiunile sale contra Iranului.

Singure contra tuturor. Statele Unite au provocat stupoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunțând – unilateral – că sancțiunile ONU împotriva Iranului (de dinaintea tratatului internațional nuclear privind Iranul, din 2015 – n.n.) sunt din nou în vigoare în manieră unilaterală. Washingtonul, prin secretarul de stat Mike Pompeo, a avertizat că persoanele care violează aceste sancțiuni „vor fi imediat pedepsite”. O manieră de a acționa, spun analiști politici internaționali citați de „Le Point”, ce „riscă o dată în plus să izoleze Statele Unite și să creeze noi tensiuni pe scena internațională”.

„Astăzi”, a declarat Mike Pompeo într-un comunicat, „Statele Unite salută restabilirea a aproape tuturor sancțiunilor ONU împotriva Republicii Islamice Iran ridicate anterior”. Potrivit lui Pompeo, aceste măsuri punitive sunt „din nou în vigoare” începând de la miezul nopții de sâmbătă spre duminică 20 septembrie.

Surprinzător este faptul că guvernul american amenință cu sancțiuni „secundare” țări care nu vor respecta decizia sa unilaterală, deși este singurul din lume care consideră că sancțiunile respective sunt în vigoare. Statele Unite recurg deci la o armă redutabilă: contravenienţii vor avea astfel blocat accesul pe piață și în sistemul financiar american. „Dacă state membre ale ONU nu vor aplica aceste sancțiuni”, a prevenit Mike Pompeo, „Statele Unite sunt gata să utilizeze proprii instrumente pentru a-i pedepsi pe cei vinovați”. Și a promis că în următoarele zile vor fi anunțate măsurile americane contra celor ce violează sancțiunile ONU.

Proteste ale europenilor și ale Rusiei

Ministerul rus de Externe a denunțat într-un comunicat inițiativa Washingtonului, calificând-o „ilegitimă”, care „nu poate avea consecințe legale internaționale pentru alte țări” „Noi (Rusia – n.n.) am spus încă din luna august în mod clar că această manevră este ilegitimă. Este surd Washingtonul?”- a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski. „Este foarte dureros”, a continuat acesta, „să vezi o țară mare cum se umilește în așa măsură și se opune, în delirul său încăpățânat, celorlalți membri ai Consiliului de Securitate al ONU”.

Miniștrii de Externe ai Franței, Germaniei și Regatului Unit au subliniat, și ei, într-un comunicat, că această inițiativă americană este fără efect juridic.

Cu șase săptămâni înaintea scrutinului prezidențial american, când președintele Trump vrea să obțină un al doilea mandat, Washingtonul se află aproape singur, contra tuturor.

SUA „și-au pierdut autoritatea” să ia decizia privind sancțiunile contra Iranului

Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, a declarat sâmbătă la posturile iraniene de televiziune că, în ciuda deciziei unilaterale, Statele Unite nu pot reinstitui sancțiunile împotriva Iranului de dinainte de 2015, când a fost semnat tratatul internațional privind programul nuclear al Teheranului, semnat de fostul președinte american Barack Obama. Statele Unite, a subliniat Javad Zarif, și-au pierdut autoritatea privind orice acțiune legată de acordul din 2015 atunci când s-au retras unilateral din acord, în luna mai 2018.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. TEH.RAN. 6 CHRIST 6, ELIJAH 6, TEH-Tishbite, RAN-Romania. Christ and Tishbite from Romania (heavenly definition). Sunt nascut si crescut in Romania, de aceea definitia cereasca suna astfel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW