Inițiativa a fost făcută publică de către președintele american Joe Biden împreună cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în cadrul summitului european desfășurat tot la Bruxelles, în zilele de 24-25 martie. Președintele Biden a anunțat că Statele Unite vor furniza anul acesta Europei 15 miliarde metri cubi de gaz lichefiat. Statele membre ale UE, ca și cele ale G7, s-au angajat să adopte măsuri în plan intern vizând coordonat același obiectiv- lipsirea Rusiei de veniturile din gaze și petrol.
Țările occidentale impun noi sancțiuni financiare Rusiei
O nouă salvă de măsuri sunt decise de țările occidentale contra Rusiei. Ele au decis sancționarea tuturor tranzacțiilor implicând rezervele de aur ale Rusiei, pentru a împiedica Moscova să ocolească sancțiunile financiare luate încă de acum o lună de zile. Măsura vizând tranzacţiile în aur are un impact important.
Potrivit Consiliului mondial al aurului, Moscova dispune de un stoc de aur ”considerabil”. Rezervele de aur depozitate la Banca centrală rusă se ridică la 2361,64 tone, stoc considerat al cincilea în lume, ca volum, după Statele Unite, Germania, Franța și Italia.
Statele Unite au decis de asemenea lungirea listei de personalități vizate de sancțiuni cu 328 deputați ai Dumei de stat (Camera inferioară a Parlamentului) și cu 48 mari întreprinderi publice, îngheţându-le și activele deținute în America. Concret, sancțiunile vizează mai ales Tactical Missiles Corporation JSC, un conglomerat al apărării ruse ce aparține statului și ale cărui arme sunt dispersate la nivelul întregii țări. Printre firmele vizate figurează fabricanți de muniții, de elicoptere civile și militare și de drone, a precizat Ministerul american de Finanțe.
”Obiectivul nostru este să privăm metodic Rusia de beneficii și privilegii de care s-a bucurat până acum, în calitate de membru al sistemului economic mondial”, a declarat un înalt oficial al administrației Biden. Liderii țărilor UE, cei ai G7 vor de asemenea să continue împiedicarea Băncii centrale ruse să utilizeze rezervele internaționale, inclusiv aurul, pentru a se bloca astfel finanțarea războiului din Ucraina. ”Deconectarea a zeci de întreprinderi din apărarea rusă de sistemul financiar american va avea un efect profund și durabil asupra industriei de apărare rusă”, a subliniat Secretarul de stat american Antony Blinken. El a dat asigurări că Washingtonul va continuă să țintească întreprinderile care furnizează echipamente de apărare pentru Rusia, precum și pe propriii lor furnizori.