Criza ucraineană: Începe o săptămână de negocieri ruso-americane pentru evitarea unui conflict


Sergei Ryabkov foto: Tasnim News Agency, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

Statele Unite și Rusia se reîntâlnesc începând de duminică seară la Geneva, încercând să dezamorseze criza explozivă legată de iminenţa unui atac militar rus contra Ucrainei. Se urmărește de asemenea o apropiere de viziuni – aparent ireconciliabile – privind securitatea în Europa. Comentatorii, analiștii presei europene sunt de pe acum pesimiști în ceea ce privește rezultatele acestor întâlniri, date fiind repetatele declarații ale Moscovei că exclude «orice concesii».

Pentru duminică seară a fost programată deschiderea acestei săptămâni diplomatice cu întâlnirea faţă în faţă a miniștrilor adjuncți de Externe american și rus, respectiv între Wendy Sherman și Serghei Riabkov. Urmează miercuri o reuniune NATO-Rusia, la Bruxelles, și joi o întâlnire Rusia-OSCE la Viena, întâlnire care are drept obiectiv includerea europenilor în negocierile ce privesc de fapt nu doar criza ucraineană, ci mai ales impactul ei asupra securității europene.

«Nu vom accepta nicio concesie, este un scenariu totalmente exclus», a declarat deja Serghei Riabkov agențiilor ruse de presă preluate de «Le Figaro». «Suntem decepționați de semnalele ce ne-au parvenit în ultimele zile de la Washington, dar și de la Bruxelles», a adăugat oficialul rus.

Obiectivul întâlnirii de duminică seară

Un înalt oficial de la Casa Albă a precizat sâmbătă că rușii și americanii și-au programat pentru duminică seară, la Geneva, doar «o primă conversație», înainte de a intra în inima negocierilor, luni. Așa cum se știe, occidentalii și Kievul acuză Rusia că a masat aproape 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, neîndoielnic în vederea unei posibile invazii. Motiv pentru a-l avertiza pe președintele Putin cu sancțiuni «masive» și fără precedent în cazul atacării din nou a Ucrainei. Iar aceste măsuri, au avertizat Statele Unite, ar putea ajunge până la ruperea Rusiei de finanțele mondiale și împiedicarea intrării în funcțiune a gazoductului Nord Stream2, de mare interes pentru Kremlin. Duminică seară, spun surse apropiate negociatorilor, s-a urmărit precizarea obiectivului principal al discuțiilor, acela de a fi «mai determinați decât în 2014», când Moscova a anexat Crimeea fără ca alianța americano-europeană să oprească acest pas al Moscovei.

Exigențe «inacceptabile»

Vladimir Putin, care de la declanșarea actualei etape a crizei ucrainiene a purtat în două rânduri convorbiri video cu Joe Biden, a avertizat că instituirea de noi sancțiuni ar fi «o eroare colosală» și a amenințat, la rândul său, cu un răspuns «militar și tehnic» în cazul menținerii «liniei clar agresive» a rivalilor săi. El a impus și a obținut extinderea dialogului privind multe dintre exigențele sale, considerate însă de Occident drept «linii roșii». Căci Kremlinul susține că Occidentul este cel care provoacă Rusia instalând militari la porțile Rusiei și înarmând soldații ucraineni care luptă cu separatiştii din Donbas. El cere deci un «mare tratat» care să excludă aderarea Ucrainei la NATO și retragerea soldaților americani din țările situate la extremitatea estică a Alianței Atlantice. Ori, nu numai că americanii nu sunt gata să-și reducă efectivele din Polonia sau din țările baltice, dar mai și amenință cu întărirea lor dacă Rusia trece la ofensivă.

«Riscul unui nou conflict este real», a declarat vinerea trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la reuniunea miniștrilor de Externe țărilor membre ale NATO de la Bruxelles, dovadă în acest sens fiind formularea în permanenţă de către Moscova a unor pretenții «inacceptabile». Este vorba, a spus șeful diplomației americane Antony Blinken, de o strategie vizând «prezentarea unei liste de exigențe de neacceptat pentru ca apoi să se spună că cealaltă parte nu intră în joc și utilizează acest motiv ca o justificare pentru o agresiune». Blinken a precizat însă că Statele Unite nu se vor lăsa «distrase» printr-o dezbatere privind NATO, reclamată de Putin, întrucât «subiectul care arde este agresiunea contra Ucrainei».


- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. H’unde esti tu, ma chifulete… hiti-ar ma-ta ‘dreak / ma-ta cu cratima’mputita… bou scarbos !
    Pe undse te afli, te dadusi la fund … scarbosenia dreak !
    Ca’n gheara de fiara … nici scarba de ma-ta’mputita nu te mai apara !!!!!!!!!!!!!!
    Dixit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW