Statele Unite trimit trupe la aeroportul din Kabul pentru retragerea personalului lor diplomatic

Departamentul de Stat american a anunțat că Pentagonul trimite trupe suplimentare la aeroportul din Kabul pentru a susține retragerea personalului ambasadei, având în vedere că situația securitară în Afganistan conținuă să se deterioreze. “Dată fiind evoluția situației în materie de securitate, ne vom reduce prezența civilă la Kabul. Nu lăsăm în săptămânile următoare decât o prezență diplomatică de bază în Afganistan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price. Pentru a facilita această reducere, a adăugat el, Ministerul Apărării va amplasa temporar personal suplimentar la aeroportul internațional Hamid Karzai, evaluat la 3.500 militari. Ei se vor alătura celor 650 militari americani deja existenți.

Ambasada americană rămâne deschisă și Statele Unite își mențin activitățile diplomatice în Afganistan. Ned Price a precizat de asemenea că Secretarul de Stat american Antony Blinken și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, s-au întreținut telefonic cu președintele afgan Mohammad Ashraf Ghani în vederea coordonării planurilor lor.

Vineri, și Kandaharul a căzut în mâinile talibanilor

În noaptea de joi spre vineri, forțele talibanilor au intrat și în cel de-al doilea mare oraș afgan, Kandaharul. Potrivit corespondenților de presă aflați în zonă, nu au mai rămas de atacat și preluat sub control decât capitala, Kabul, și câteva alte teritorii ale țării. Un locuitor al orașului a declarat corespondentului AFP că forțele guvernamentale s-au retras pe poziții situate în afara orașului, ale cărui străzi și puncte importante sunt ocupate de talibani.

Avertismentul Uniunii Europene

Uniunea Europeană a avertizat forțele talibane cu o«totală izolare» internațională în cazul în care se instalează la putere în Afganistan prin forță. Josep Borrell, șeful diplomației UE, le-a cerut să reia discuțiile cu Kabulul și să înceteze imediat violențele. «Dacă preiau puterea prin forță și restabilesc un emirat islamic, talibanii nu vor fi recunoscuți diplomatic, vor fi izolați, nu vor beneficia de niciun sprijin internațional și rămâne perspectiva unui conflict continuu, a unei instabilități prelungite în Afganistan», a avertizat Josep Borrell într-un comunicat.

- PROMO - img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW