Statele Unite vor desfășura nu mai puţin de 20.000 de militari, plus echipament greu, în Europa pentru a lua parte la cel mai amplu exerciţiu al NATO din ultimii 25 de ani, un exercițiu la care ia parte și România, relatează Euronews.
Denumit „Defender Europe„, exercițiul va implica un total de 37.000 de soldați, iar manevrele militare vor avea loc în zece state diferite – din care cele mai importante în Germania şi Polonia. Teoretic nu ar fi direcţionat împotriva Moscovei, ci ar fi unul strict defensiv, menit să testeze şi să îmbunătăţească abilitatea Statelor Unite de a desfăşura o forţă militară consistentă în Europa – un lucru esenţial în cazul unui atac din partea Federaţiei Ruse, de exemplu, potrivit b1.ro.
“Defender Europe” nu este direcţionat către o anume ţară. Acest exerciţiu defensiv demonstrează abilitatea de a muta rapid o forţă mare din Statele Unite către Europa pentru a contribui la apărarea aliaţilor NATO, dacă va fi cazul”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Conform unor estimări mai vechi, Statele Unite ar avea nevoie de aproximativ şase luni pentru a desfăşura o forță militară consistentă în Europa. În tot acest timp, pentru a face faţă ipoteticei forțe invadatoare, aliaţii NATO europeni ar trebui să se bazeze pe forţele proprii şi pe forţele americane deja existente în Europa. De fapt, cel mai probabil, cea mai importantă componentă a acestui exerciţiu este exact verificarea timpului de mobilizare a forțelor americane în Europa.
„NATO este o alianţă defensivă, iar acesta este un exerciţiu defensiv – aşa cum şi sugerează numele. Nu căutăm o confruntare cu Rusia, dar realitatea este că acţiunile recente ale Rusiei au redus stabilitatea şi securitatea zonei, au crescut nivelul de impredictibilitate şi au schimbat mediul de securitate”, a adăugat Jens Stoltenberg.
Printre exemplele concrete prin care Rusia „a redus stabilitatea şi securitatea zonei” se numără anexarea ilegală a Ucrainei, susţinerea directă a aşa-zişilor separatişti din estul Ucrainei sau invazia Georgiei.
„Aliaţii noştrii, Lituania, Estonia şi Letonia îşi celebrează 30 de ani de la eliberare. Au lut decizia suverană de a adera la NATO şi la invitaţia lor, unele activităţi din exerciţiu vor fi susţinute pe teritoriul lor. Rusia are tot dreptul să se simtă în siguranţă în propriile sale graniţe, însă acelaşi drept îl au şi statele membre NATO„, a mai spus secretarul general al NATO.
Din investitiile in armament si dezvoltarea lui rezulta secete catastrofale. USA Pentagon, Rusia, China, Franta, Anglia, Iran, Arabia Saudita, Coreea de Nord etc.