12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Studenţii din domeniul sănătăţii demarează grevă japoneză

În urma instabilităţii încă existente cu privire la data, metodologia şi numărul scăzut de locuri pentru examenul de rezidenţiat din acest an, studenţii din domeniul sănătăţii demarează grevă japoneză şi fac apel la întreaga societate civilă să susţină acest demers.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România (FSMDR), reprezentând studenţii în domeniul sănătăţii, îşi exprimă reacţia fermă cu privire la persistenţa incertitudinii tuturor aspectelor examenului de rezidenţiat, cauzate de instabilitatea politică şi de lipsa de asumare a factorilor decizionali.

„Deşi am solicitat instituţiilor statului soluţionarea problemei vizând organizarea examenului de rezidenţiat înainte de ziua moţiunii de cenzură, acest lucru nu a reprezentat o prioritate pentru clasa politică şi nicio soluţie nu a fost prezentată din partea Guvernului şi ministerelor responsabile. În urma moţiuni de cenzură ne aflăm într-o situaţie în care singura speranţă pentru a rezolva problema organizării acestui examen vital pentru o întreagă generaţie de medici şi farmacişti este în şedinţa de Guvern care va avea loc astăzi, de la care solicităm public o poziţie clară în acest sens. În cazul în care nu se va putea clarifica situaţia examenului de rezidenţiat astăzi, ne aflăm probabil în faţa unei noi amânări, în detrimentul studenţilor, absolvenţilor, pacienţilor şi al întregului sistem sanitar. Ne menţinem neutralitatea politică, însă solicităm clasei politice să înţeleagă importanţa soluţionării de urgenţă a acestei probleme, care nu trebuia să ajungă subiectul unei dispute politice între instituţiile statului, fără niciun beneficiu real pentru cetăţeni”, se arată în comunicat.

În absenţa unui act oficial, acceptat şi asumat de instituţiile implicate, această situaţie este încă incertă şi nu există nicio garanţie că nu va suferi amânări suplimentare, în acest moment data anunţată fiind 8 decembrie.

Datorită prelungirii acestei perioade de nesiguranţă şi a lipsei de răspuns a factorilor decizionali la solicitările anterioare, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) mobilizează studenţii şi absolvenţii prin greva japoneză. În lipsa unui răspuns, studenţii medicinişti vor protesta până la soluţionarea actualei crize.

„Înţelegem că există o situaţie critică politică în acest moment, însă nu vom mai accepta să fim ultima prioritate pe ordinea de zi a factorilor de decizie. Deşi am fost în contact cu reprezentanţi ai tuturor instituţiilor implicate şi ni s-au promis soluţii, acestea nu au apărut, fiind doar o tragere de timp până la agravarea problemei, ceea ce am prevestit că se va întâmpla şi s-a întâmplat în urma moţiunii de cenzură. Nu este normal să afectăm viaţa a mii de absolvenţi, care îşi doresc să îşi construiască o carieră în România şi sunt blocaţi, doar pentru că examenul de care ei depind a devenit subiectul unei dispute politice. Sunt multe probleme cu acest examen, pentru care vom continua să luptăm în viitor, de la bibliografia deficitară, până la numărul scăzut de locuri anunţat până în acest an, însă este inadmisibil pentru România anului 2019 să nu îşi asume niciun minister organizarea acestuia, ducând deja la o amânare. Începând de astăzi, demarăm grevă japoneză, fiind pregătiţi să organizăm proteste în cazul în care Guvernul nu va avea o poziţie pe această tema în urma şedinţei de astăzi” a declarat Teodor Cristian Blidaru, Preşedinte FASMR.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW