Întrebați care cred că este salariul corect pe care l-ar merita pentru nivelul de experiență pe care îl au și domeniul în care lucrează, 57% dintre respondenții celei mai recente cercetări derulate de eJobs România au spus că s-ar vedea la un prag maxim de 3.000 de lei pe lună.
Mai specific de atât, 20% dintre aceștia au spus că o evaluare corectă ar fi în intervalul 1.500 – 2.000 de lei, 17% au menționat 2.000 – 2.500 de lei, iar alți 20% au spus că ar merita un salariu net între 2.500 și 3.000 de lei.
16% dintre cei care au participat la studiu cred că remunerarea corectă pentru pregătirea și experiența pe care o au este cuprinsă între 3.000 și 4.000 de lei pe lună. 9% se plasează în intervalul 4.000 – 5.000 de lei, iar procentele scad pe masură ce cresc pragurile salariale. Astfel, în segmentul 5.000 – 6.000 de lei cred că s-ar încadra doar 4% dintre respondenți, 3% menționează 6.000 – 8.000 de lei, în timp ce doar 2% cred că ar merita să câștige între 8.000 și 10.000 de lei pe lună.
„Dacă avem un procent marginal al celor care se plasează pe nivelul superior de salariare, și atunci când vine vorba de salariul minim avem aproape la fel de puțini respondenți care s-ar autoîncadra în această zonă. Potrivit rezultatelor studiului, doar 7% se asociază plafonului salarial cuprins între 1.200 și 1.500 de lei. Ce ne spun rezultatele cercetării? Că, în ciuda aparențelor, candidații sunt destul de bine ancorați în realitate, știu care sunt salariile din piață și nu mai supralicitează la fel de mult ca în trecut. Preferă să compenseze, în schimb, la alte capitole. Cum ar fi beneficiile extrasalariale, spre exemplu, atât cele materiale, cât și cele nonmateriale, precum programul flexibil, deschiderea angajatorului la ideea de muncă remote sau plan de dezvoltare profesională”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Întrebați care sunt cele mai importante 5 beneficii extrasalariale pe care ar dori să le primească de la angajatori, 72,5% dintre respondenți au pus pe primul loc tichetele de masă, 70% ar vrea prime de sărbători, 60% program flexibil, 53% abonament la clinică medicală privată. 45,7% pun în fruntea listei al 13-lea salariu, iar 24% ar vrea să aibă posibilitatea de a lucra remote.
Alte beneficii extrasalariale menționate de respondenți au fost abonamentele la sală, vouchere și discounturi în rețele partenere, teambuildinguri sau masaj la birou.
„De la an la an, se conturează tot mai clar concluzia că și candidații, și angajații vor experiențe, nu doar joburi care să le plătească facturile. Sigur că acest lucru nu exclude și un salariu despre care să simtă că le reflectă valoarea profesională, numai că vor mai mult de atât. Asta înseamnă beneficii, înseamnă cultură organizațională, înseamnă stabilitate, o echipă cu care să se simtă confortabil, potențial de creștere și așa mai departe”, mai spune Bogdan Badea.
Studiul a fost realizat în perioada 1-19 noiembrie, pe un eșantion de 1.493 de respondenți.