Cel mai recent studiu CMS, Emerging Europe Fuziuni și Achiziții 2018, realizat în colaborare cu EMIS, arată că Marea Britanie a fost cel mai mare investitor străin în Europa emergentă ca valoare, cu 9,77 miliarde euro, iar SUA s-a clasat pe primul loc ca volum – cu 89 tranzacții în 2018.
Acest lucru marchează o schimbare față de 2017, când China a dominat clasamentul valoric, în mare parte datorită acordului CEFC China Energy – Rosneft (cotat la 9 miliarde de dolari). Ca urmare, China a coborât anul trecut până pe locul 5 în ceea ce privește investițiile străine. În general, tranzacțiile transfrontaliere au crescut cu 20,1% ca valoare, până la 53,4 miliarde euro, în timp ce tranzacțiile interne au rămas stabile la un nivel de 27,1 miliarde euro.
Helen Rodwell, partener CEE Corporate Practice, CMS, comentează: „Activitatea de fuziuni și achiziții a fost surprinzător de energică. Piețele emergente au atins un nivel de sofisticare care le aliniază la standardele celor vest europene și le face mai atractive pentru investitori”.
Un alt an solid pentru Europa emergentă
Creșterea economică puternică din Europa emergentă, pe fondul unei economii mondiale stabile, în cea mai mare parte a anului, a creat condiții optime pentru investiții în 2018. În timp ce numărul total de tranzacții a scăzut cu 0,9% față de 2017, câteva «mega-tranzacții», precum achiziția în valoare de 6,07 miliarde euro a operațiunilor Liberty Global CEE de către Vodafone, au crescut valoarea totală a deal-urilor la 80,5 miliarde euro, al doilea cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.
Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România: „Europa Centrală și de Est rămâne o destinație importantă pentru investitorii internaționali, contrar avalanșei de tensiuni politice tot mai manifeste în ultimii doi ani. Grație unei rate de creștere economică semnificative și a oportunităților de dezvoltare a piețelor din regiune, Europa Centrală și de Est atrage în continuare privirile și interesul investitorilor internaționali. Având în vedere acest context economic favorabil și tendințele de consolidare a piețelor de M&A din regiune, ne așteptăm să se mențină și în 2019 trendul ascendent al volumului de tranzacții înregistrate în ultimii ani”.
În
pofida unei încetiniri a dezvoltării fulminante înregistrate în
ultimii ani, România rămâne una dintre economiile cu cea mai
rapidă evoluție, potrivit datelor recente ale FMI, lucru subliniat
și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni
și achiziții (+73%) în 2018, datorită, în special, activității
din sectorul telecomunicațiilor.
Creșterea cererii de comunicații mobile, de bandă largă și de comunicații prin cablu, în contextul consolidării sectorului IT în întreaga Europă, a făcut ca tranzacțiile din IT să atingă o valoare anuală de 18,18 miliarde euro în 2018. Cel mai activ sector a fost din nou cel imobiliar, care a înregistrat o creștere de 10,8% a numărului de tranzacții. Sectorul de investiții de capital privat a continuat să evolueze de asemenea, numărul de tranzacții crescând cu 15% în 2018.
Horea
Popescu, partener, CMS România: „Dacă ne referim la
start-up-urile IT, Europa emergentă este cu siguranță o regiune de
urmărit. Lista companiilor importante care au fost înființate în
regiune de către antreprenori locali este în continuă creștere,
iar investitorii internaționali încep să fie foarte interesați de
ele. Ca exemple din România avem grupul Bitdefender, care propune
soluții de securitate cibernetică și care a fost unul dintre cele
mai de succes start-up-uri din regiune și UiPath, alt start-up de
succes care a pornit din România și, în urma dezvoltării, are
acum sediul în New York.
Totodată,
în
anumite
sectoare,
cum ar fi cel
telecom, au avut loc o serie de tranzacții care vor duce la
consolidarea poziției unor companii deja existente, cum ar fi
achiziția de către Vodafone a
operatorului
de comunicații prin cablu UPC și de către M7 a operatorului de
televiziune prin satelit DTH, ambele aparținând grupului Liberty
Global. De asemenea, regiunea a beneficiat și de mega-tranzacții de
private equity care au depășit valori de 1 miliard de euro – precum
achiziția Zentiva de către grupul Advent International, care
s-a apropiat de
2 miliarde de euro”.
Rodica Manea, partener, CMS România: „În România, în afară de sectorul telecomunicațiilor, vedetă la numărul de tranzacții anul trecut (26), studiul CMS a consemnat și alte industrii importante precum cea imobiliară și de construcții (cu 24 de tranzacții), industria prelucrătoare (cu 23), educația & sănătatea (11), comerțul cu amănuntul (9), serviciile (8), finanțele și asigurările (6), agricultura (5) și alte sectoare care au strâns un număr total de alte 18 tranzacții. Rămânem încrezători că, în condițiile menținerii situației economice mondiale, acest trend va fi continuat și în anul acesta”.