Când vine vorba de amenajarea locuinței, livingul este punctul central care dă tonul atmosferei generale. Acolo îți petreci cel mai mult timp alături de cei dragi sau te delectezi cu momente binemeritate de relaxare. Tocmai de aceea, trebuie abordat în consecință. Conceptul open space a devenit din ce în ce mai popular în ultimul timp și presupune îmbinarea sufrageriei cu zona de luat masa. E o idee foarte practică, mai ales în cazul în care nu dispui de suficient spațiu pentru a marca foarte clar fiecare încăpere în parte.
Totuși, nu e deloc simplu să obții echilibru vizual și implicit un ambient care să-ți reprezinte întocmai personalitatea. Mulți aleg să le mixeze după bunul plac, tocmai de aceea rezultatele nu sunt de cele mai multe ori prea îmbucurătoare.
Ghid complet pentru a integra zona de dining în living
Dacă îți place să îmbini utilul cu plăcutul poți transforma sufrageria într-o cameră multifuncțională. Zona de dining nu trebuie să se regăsească neapărat în bucătărie, ci poate fi amplasată lângă o fereastră sau în capătul opus al locului dedicat relaxării. Există multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere – de la trasarea dimensiunilor până la alegerea obiectelor de mobilier. Nu-ți face griji – amenajarea nu-ți va da deloc bătăi de cap dacă ții cont de următoarele lucruri:
- În primul și în primul rând e foarte important ca zona de luat masa să fie în ton cu celelalte elemente ale casei. Spre exemplu, dacă livingul este decorat în stil rustic, nu poțI integra accesorii și decorațiuni de inspirație modernă sau minimalistă. Nu vei face decât să supraaglomerezi efectul vizual.
- Gândește-te la nevoile fiecărui membru al familiei și alege o masa dining suficient de încăpătoare. În tendințe se află cele rotunde, tocmai pentru că nu ocupă mult spațiu și nici nu limitează alegerile creative. În ceea ce privește materialele – e esențial să investești în alternative care au un nivel ridicat de rezistență la șocuri chimice sau mecanice.
- Locul ales trebuie să fie luminat corespunzător și să emane o energie pozitivă. Nu e de ajuns să optezi pentru obiecte de mobilier inedite, ci să te simți bine în camera amenajată. Așadar, asigură-te că o iluminezi corespunzător – lumina naturală primează, dar alternează cu cea artificială.
Ce trebuie să ai în vedere când amenajezi zona de zi a casei?
Dacă te-ai hotărât să amenajezi livingul pe cont propriu află că nu ți-ai ales deloc o misiune ușoară. Chiar și cea mai mică greșeală poate compromite armonia întregului design. Așadar, asigură-te că parcurgi următoarele etape:
- Planifică dinainte – Nimic nu poate fi executat corect în lipsa unei organizări corespunzătoare. Așadar, gândește-te foarte bine la scopul camerei și ia în considerare traficul din locuință, dar și responsabilitățile zilnice. Desenează un plan la scară și notează toate măsurătorile de care ai nevoie.
- Stabilește un punct focal și decorează în jurul lui – Livingul este considerat de mulți experți în design interior inima casei – tocmai pentru că aici se întâmplă majoritatea lucrurilor importante din intimitatea unei persoane. Alege un element care să atragă atenția și care să dea tonul atmosferei. Poate fi vorba de o masa dining, o canapea, un tablou sau o sculptură.
- Ține cont de numărul persoanelor care își vor petrece timpul în living – În mod evident, sufrageria nu va arăta la fel pentru un cuplu proaspăt căsătorit și unul care are deja copii. Nu uita să integrezi și tehnologia în designul camerei pentru că îți va ușura experiența zilnică. Adaugă o comodă TV, un televizor smart, dar și alte device-uri inteligente. Un șemineu electric va conferi încăperii un plus de intimitate și bun gust.
Idei practice pentru a crea un living util, dar elegant
Sufragerie sau zonă de servit masa? Le poți avea pe amândouă, fără a crea haos în jurul esteticii. E mai simplu decât crezi, dar nu uita să bifezi următorii pași:
- Asigură-te că delimitezi foarte clar zona de dining de living – Chiar dacă spațiul nu îți permite, creează o tranziție armonioasă. Poți folosi materiale diferite pentru pardoseală sau obiecte de iluminare cu intensitate reglabilă. Ușile glisante sau paravanele sunt, de asemenea, recomandate, dar urmărește îndeaproape planul făcut dinainte la nivelul sufrageriei.
- Masa de dining poate fi acompaniată de un covor pufos, din materiale delicate – Dacă vrei să accentuezi sentimentul de acasă, dar și să respecți caracteristicile unui living relaxant, adaugă materiale confecționate din țesături naturale. De asemenea, ai grijă cum poziționezi mobilierul în așa fel încât să nu încurce fluxul activităților zilnice.
- Optează pentru mobilier modular – Alege o canapea extensibilă cu ladă pentru depozitare, rafturi suspendate, dar și o comodă TV cu sertare integrate. Oglinzile amplasate strategic ajută la amplificarea luminii naturale și la crearea senzației de spațiu mai mare.
Amenajarea livingului nu a fost nicicând mai facilă – urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de un aspect echilibrat!