Rusia nu așteaptă de la întâlnirea de miercuri a lui Vladimir Putin cu Joe Biden decât foarte puține rezultate concrete, relatează din surse moscovite bine informate corespondentul RFI în capitala rusă. Kremlinul abordează această întâlnire cu obiective modeste: o reînnoire a dialogului, aflat la cel mai scăzut nivel cunoscut vreodată de la Războiul rece, și restabilirea unor relații diplomatice bilaterale calme. S-a aflat că partea rusă se va mulțumi chiar și cu un protocol minimal: nu vor fi comunicat comun și nici conferință de presă comună. Însuși Kremlinul a tot repetat în ultimele săptămâni, spune corespondentul RFI, că „nu trebuie așteptată o deschidere diplomatică majoră pe malul lacului Leman”. Totuși, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a atras atenția că nu trebuie minimalizată importanţa acestui summit.
Dar, în opinia Rusiei, simplul fapt că are loc această întâlnire, la un așa înalt nivel, mai ales că inițiator este Joe Biden, este deja un prim rezultat semnificativ. Este, potrivit Moscovei, semnul că Rusia este luată în serios de către noul președinte american – suficient pentru a uita declarațiile dure ale lui Donald Trump despre Vladimir Putin personal. „Dar”, spune Andrei Kortunov, directorul Consiliului rus pentru afaceri internaționale, „nu trebuie nici să supraestimăm potențialul discuțiilor ce urmează să le aibă cei doi interlocutori, având în vedere starea de spirit și viziunile lor asupra lumii foarte diferite”. ” Va trebui totuși, adaugă Kortunov, să nu se ajungă la o degradare și mai mare a relațiilor bilaterale ci, dimpotrivă, să se pună capăt războiului diplomatic ruso-american”.
Putin nu pare atât de decis să se înțeleagă cu Occidentul cum a fost Gorbaciov în 1985
Presa rusă din aceste zile, a constatat corespondentul RFI, a relatat că Kremlinul și-a fixat cel puțin două obiective concrete pentru summitul de la Geneva: să relanseze dialogul privind controlul asupra armelor nucleare și să se reia o activitate consulară normală în cele două țări. Revenirea ambasadorilor american și rus la posturi – rămase vacante după ce în luna martie Joe Biden l-a calificat pe Putin drept un „asasin”- ar fi un bun început. În previziunile sale, Kortunov susține că în discuțiile celor doi președinți ar putea fi abordate mai multe crize regionale. „Nu Ucraina, Belarus sau Libia… spune el, dar ar putea interveni o înțelegere privind Afganistanul, Coreea de Nord sau chiar Siria”. Întrebat în legătură cu un posibil schimb de prizonieri (occidentali în Rusia – n.n.) cu prilejul interviului acordat canalului de televiziune NBC, Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că și la acest punct ar putea interveni un acord.
Ziarul rus „Kommersant” scria zilele trecute că niciodată, în ultimii 30 de ani, cele două țări nu au abordat o întâlnire la nivelul cel mai înalt cu așa puține ambiții. „Este o primă întâlnire, în condiții dificile”, a concluzionat Iuri Uchakov, consilierul lui Vladimir Putin pentru probleme internaționale care, personal, privește acest summit „cu un optimism practic, dar slab”. „Summitul este organizat la Geneva, ca și cel din 1985 între Gorbaciov și Reagan, dar comparația se oprește aici, spune Andrei Kortunov… Putin, cunoscut ca un negociator tenace, nu pare a fi atât de decis să se înțeleagă cu Occidentul, cum a fost Gorbaciov. În plus, nu se știe încă dacă și Joe Biden va fi un președinte american la fel de puternic cum a fost Ronald Reagan”.
Esti singura noastra speranta ca sa mai prelungim gluma asta cu plandemia, Wladimire !
Grozava poza/poza de mai sus … ce mai zic ! Vazandu-le mutrele, al mai ‘nalt pare sa-l domine pe al mai scund ; privind mai jos/la stransura mainilor, perceptia se schimba !