Sâmbătă și duminică, în capitala Italiei are loc summitul celor 20 economii cele mai bogate ale planetei, G20. Experți în domeniu susțin că acest summit a avut loc într-un context «dificil și particular». Particular, din cauza pandemiei de Covid-19. Este pentru prima oară în ultimii doi ani când șefii de stat și de guvern din 19 țări, plus delegația Uniunii Europene, ce alcătuiesc G20, se reunesc la nivelul cel mai înalt. Dar nu toți liderii au venit la acest summit. Contextul «dificil» al reuniunii derivă din actualele tensiuni de pe scena internațională, mai ales ambianța de război rece ce domnește între China și Statele Unite în special privind Taiwanul. Două figuri importante ale G20 absentează de la acest summit: președintele rus Vladimir Putin și cel chinez, Xi Jinping.
Impact al absenței Chinei
Xi Jinping și anturajul său nu au oferit motivul oficial al absenței, deși o revenire a epidemiei de Covid-19 undeva în China poate justifica absența sa de la summitul G20. Dar, spun unii comentatori, rămânând la Beijing, își asumă în același timp riscul de a apărea «izolat și în defensivă». Ori, spun sursele, această absență ar putea avea două rațiuni: mai întâi, în privința schimbărilor climatice, China nu dorește, poate, să se angajeze la un obiectiv vizând neutralitatea carbon până în 2050, și nu în 2060 cum dorește ea. Acest subiect va fi, se pare, una dintre mizele summitului G20 și ale COP26. Mai mult, spun sursele, chiar dacă acest dosar nu figurează pe agenda oficială a G20, Xi Jinping nu dorește, fără îndoială, să se confrunte cu critici ale omologilor săi internaționali privind dosarul Taiwanului.
Există comentarii ale unor corespondenți aflați în aceste zile la Roma ce au dus din capul locului la previziuni că acest summit G20 de la Roma nu va înregistra progrese majore la cele trei tematici din agenda reuiunii: climă, pandemia și relansarea economică după criza sanitară. Sunt de mai multă vreme așteptate angajamente mai ferme în domeniul climatic, extinderea furnizării de vaccinuri anti Covid-19 în special în Africa și Asia și, foarte important, taxarea internațională a giganților digitalizării.