Sunt deschise nominalizările pentru prima ediție a premiului „Primarul Paweł Adamowicz”


 Premiul va fi acordat anual administratorului unui oraș, unui lider civic, unei organizații care lucrează la nivel local și regional pentru a promova libertatea și solidaritatea, egalitatea și nediscriminarea.
Comitetul European al Regiunilor, împreună cu Rețeaua Internațională a orașelor-adăpost (International Cities of Refuge Network – ICORN) și orașul Gdańsk, deschid nominalizările pentru ediția din 2021 a premiului „Primarul Paweł Adamowicz” pentru curaj și excelență în promovarea libertății, solidarității și egalității, potrivit unui comunicat remis de Comitetul European al Regiunilor.
Se pot face nominalizări pentru ediția din 2021 a premiului „Primarului Paweł Adamowicz”, care va fi acordat anual unui administrator al unui oraș, unui lider civic sau unei organizații care lucrează la nivel local sau regional, pentru promovarea libertății și solidarității, a egalității și a nediscriminării, după exemplul primarului Adamowicz. Premiul este un omagiu adus fostului primar al orașului Gdańsk, înjunghiat la 13 ianuarie 2019, și care, înainte de a fi asasinat, a fost ținta unui val de discursuri de incitare la ură. Premiul îi sprijină pe cei care luptă împotriva intoleranței, a discursului de incitare la ură și a xenofobiei.
Candidații la acest premiu pot fi propuși de 15 membri ai Comitetului European, de orașe sau regiuni membre ale ICORN și de organizații internaționale invitate care se disting printr-un puternic angajament și cunoștințe de specialitate relevante în aspectele promovate de acest premiu. Locul de origine sau în care candidații își desfășoară activitatea se poate afla în orice țară din lume. Termenul de depunere a candidaturilor este 15 septembrie 2021, ora 23:59 (ora Bruxelles-ului). Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în luna decembrie.

Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor și guvernatorul regiunii Macedonia Centrală din Grecia, a declarat: „Uniunea Europeană se bazează pe valori democratice care trebuie apărate și promovate la cel mai apropiat nivel de cetățenii din regiuni, orașe și sate. Una dintre aceste valori este libertatea de exprimare. Premiul este un omagiu și, totodată, un semnal puternic de speranță pentru toți reprezentanții aleși, funcționarii și cetățenii obișnuiți care, în ciuda riscurilor, fac totul ca democrația să funcționeze la nivel local, prin sprijinirea unor comunități mai bune și mai deschise. Aducem un omagiu celor care zilnic fac eforturi pentru a face din locul în care trăiesc un loc mai bun, așa cum a făcut primarul Adamowicz la Gdansk. Căutăm lideri locali inspirați și curajoși, care acționează pentru o democrație de proximitate mai puternică, o societate deschisă, instituții respectuoase, primitoare și echitabile”.

Magdalena Adamowicz, membră a Parlamentului European și văduva lui Paweł Adamowicz, a declarat: „Binele este tăcut, răul face zgomot. În special în prezent, într-un context dominat de xenofobie, homofobie, radicalism, naționalism și de discursuri de incitare la ură, sarcina noastră trebuie să fie de a-i găsi pe toți cei care fac bine și de a-i promova ca exemplu. Acesta este scopul premiului «Primarul Paweł Adamowicz». Vă încurajez din toată inima: căutați-i și nominalizați-i pentru acest premiu pe toți cei care au ca ideal binele comun: demnitatea, egalitatea, siguranța. Binele este tăcut. Să vorbim însă cât mai mult despre cei care fac bine!”.

Primarul orașului Gdańsk, Aleksandra Dulkiewicz , a declarat: „Premiul «Primarul Paweł Adamowicz» este o inițiativă comună a ICORN, a Comitetului Regiunilor și a orașului Gdańsk. El reprezintă un pas important către consolidarea ideii de integrare socială, de participare civică, de promovare a egalității de șanse, de respectare a drepturilor omului și a libertăților civile. Patronul acestui important premiu s-a implicat cu pasiune în lupta împotriva prejudecăților, xenofobiei și violenței în viața publică. Credem sincer că, prin modul cum trăiesc și prin valorile pe care le prețuiesc, câștigătorii acestui premiu vor fi cei care aderă în mod creativ la idealurile libertății și solidarității, care le sunt atât de dragi locuitorilor orașului lui Paweł Adamowicz”.

Directorul executiv al ICORN, Helge Lunde, a declarat: „Orașele sunt locuri sigure numai atunci când locuitorii au curajul de a respecta drepturile celorlalți. În lumea politică de astăzi, sunt acele orașe care au devenit simboluri ale solidarității și încrederii, ale coabitării și colaborării, așa cum a devenit orașul Gdańsk sub conducerea fostului său primar, Paweł Adamowicz”.

Dl Adamowicz se angajase să promoveze valorile fundamentale ale UE și era un membru activ al Comitetului European al Regiunilor. În 2016, după întâlnirea cu Papa Francisc, primarul Adamowicz a lansat „Modelul de integrare a imigranților” al orașului Gdańsk. Acesta a servit drept model pentru alte orașe poloneze.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW