Deși sezonul incendiilor nu a luat încă sfârșit, un bilanț provizoriu al distrugerilor în spațiul european este deja foarte grav. Începând din luna ianuarie, peste 660.000 hectare au fost nimicite de incendii, stabilind un record al anului în seria datelor satelitare din 2006 până în prezent. Concret, începând din luna ianuarie, incendiile au făcut scrum 662.776 hectare de păduri în Uniunea Europeană, arată datele actualizate duminică din sistemul european de informare privind incendiile din păduri (EFFIS) care deține statistici comparabile începând din 2006. Franța a cunoscut perioade și mai distrugătoare în anii 1970, dar atunci nu existau datele standardizate europene. Dar, subliniază experții, anul 2022 este cel mai grav din ultimii 16 ani, conform cifrelor existente, în special din cauza a două mari incendii succesive în departamentul Gironde, din sud-vestul țării, unde pompierii germani, polonezi, austrieci, români au sosit în ajutor săptămâna trecută.
O situație de asemenea excepțională există în Europa centrală. Pompierii au avut nevoie de zece zile în luna iulie pentru a stinge cel mai mare incendiu din istoria Sloveniei. Neavând însă avioane specializate în combaterea incendiilor, Slovenia a chemat în ajutor Croația, care a trimis un avion… rechemat rapid să stingă propriile incendii din Croația.
Spectaculos a fost și vastul incendiu declanșat săptămâna trecută la Berlin, pornit de la un depozit de muniție al poliției, situat într-o pădure uscată de secetă. Un incendiu care a fost rapid stins, dar Berlinul continuă să fie în pericol deoarece este înconjurat de o zona împădurită foarte uscată anul acesta din cauza secetei.
Zona cea mai lovită de incendii este peninsula iberică. Spania, ca și Franța, a fost lovită în această vară de mai multe perioade de caniculă. O suprafață de păduri și culturi de 246.278 hectare este făcută scrum, mai ales în Galiția, în nord-vestul țării. Duminică erau anunțate însă temperaturi mai scăzute, calmând oarecum teama de reaprindere a focului. Portugalia luptà și ea, de aproape o săptămână, cu incendiul izbucnit în geo-parcul mondial – sub protecția UNESCO – din regiunea muntoasă Serra da Estrela.
Și Europa centrală arde
În funcție de suprafețele arse, după Spania figurează România, cu 150.528 hectare făcute scrum, Portugalia cu 75.277 hectare și Franța, cu 61.289 hectare. Numai în perioada estivală, anul 2022 este deja un an record, a declarat pentru France Presse, preluat de ”Le Point”, Jesus San-Miguel, coordonatorul EFFIS. Precedentul record pentru Europa datează din 2017, când suprafața lovită de incendii a fost la 13 augustde 420.913 hectare, totalul pe întregul an respectiv ajungând la 988.087 hectare de păduri și culturi nimicite de foc. Autoritățile din Europa centrală speră că actuala secetă excepțională, ce continuă să se extindă, se va opri către luna octombrie.
Ceea ce remarcă Jesus San-Miguel este extinderea efectelor secetei de la țările din sudul Europei spre Europa centrală. Spre exemplu, în Cehia, scutită altădată de temperaturi ca cele din acest an, focul a devastat peste 1000 hectare, de 158 ori mai mult decât media din perioada 2006-2021, când incendiile erau practic neglijabile. Experții subliniază că în Europa centrală, suprafețele arse rămân încă reduse în raport cu zecile de mii de hectare în Spania, Portugalia sau Franța. În afară Croației, probleme practic mai puțîn grave sunt semnalate în Slovenia sau Austria. Concluzia este că încălzirea climei continuă în ansamblul continentului european, cu tendințe de accentuare.
THE FIRE – The flower of Jesus Christ an Elijah (heavenly definition). Puteti sa va chinuiti in Flacarile Iadului inca de acum, din viata pamanteasca!