Vrei să te bucuri de vacanță în cel mai eficient mod posibil? Sezonul estival a sosit deja, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult timp pentru distracție și momente de relaxare. Totuși, nu înseamnă că trebuie să uiți de obligațiile pentru protejarea mediului înconjurător. Sustenabilitatea trebuie integrată în viața de zi cu zi, indiferent de activitățile pe care le derulezi – acasă, în vacanță sau la job.
Deplasările cu prietenii sau călătoriile cu mașina îți vor aduce în mod clar bucurii și momente neuitat, dar vin cu un cost – nivelul de poluare crește din cauza emisiilor de CO2. Din păcate, unii turiști lasă în urmă gunoaie sau le aruncă în locuri nepermise.
Ce poți face mai exact ca turist pentru a avea parte de un concediu reușit, dar și a proteja resursele naturale? Afli în rândurile de mai jos.
Lucruri pe care le poți face individual pentru binele Planetei
E de datoria fiecărui cetățean să încerce să trăiască sustenabill. Verile sunt din ce în ce mai calde, stratul de ozon se subțiază, iar încălzirea globală face ravagii. Faptul că 21 iulie a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global (conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice al Uniunii Europene) ar trebui să ne îngrijoreze și să ne facă mai atenți.
Orice inițiativă contează, chiar dacă uneori ești tentat să crezi că ceea ce faci individual nu are impact. Iată doar câteva dintre lucrurile bune pe care le poți face pentru binele planetei, într-o simplă ieșire în natură:
- Renunță la mașină și planifică un picnic în apropiere de casă. Te poți bucura de vremea de afară și altfel decât într-o deplasare lungă pe patru roți sau cu avionul.
- Înlocuiește farfuriile și tacâmurile de unică folosință cu cele din materiale bio.
- Lasă curățenie în urmă. După ce te-ai bucurat de peisajele naturale, dar și de compania celor dragi, e timpul pentru curățenie. E atât o formă de respect, cât și de responsabilitate.
Obiceiuri bune pe care le poți implementa în compania unde lucrezi
Grija pentru mediu nu ar trebui să te preocupe doar în concediu, ci să devină o prioritate în fiecare zi, chiar și în timpul muncii. În fișa postului ar trebui să se regăsească și protejarea planetei și resurselor pe care le oferă.
Începe cu activități de reciclare electronice și vei avea un prim rezultat instant – mai mult spațiu.
Iată doar câteva dintre cele mai bune obiceiuri pe care le poți pune în aplicare:
- Renunță la echipamentele vechi – Ce facem cu electrocasnicele vechi? Este o întrebare pe care și-o adresează mulți manageri. La nivelul unui business, infrastructura IT trebuie actualizată constant. Însă, deșeurile electrice trebuie gestionate cu atenție.
- Contactează o firmă specializată – Ia legătura cu o echipă care are experiență în domeniu. E mult mai ușor să colaborezi cu experți – ai garanția că toate etapele derulate respectă legislația în vigoare și standardele de calitate și siguranță impuse de autorități.
- Oprește calculatorul atunci când nu-l folosești – Nu suprasolicita calculatorul, stinge-l și scoate-l din priză când mergi în pauză. O altă recomandare ar fi să activezi funcția de economisire a bateriei.
Evenimente și conferințe care pot fi de ajutor
Pe lângă acțiunile de preluare electrocasnice vechi de la birou, o echipă conștientă de impactul acțiunilor asupra mediului înconjurător participă la conferințe și evenimente de profil.
Următorul eveniment unde te poți înscrie alături de colegii de birou este conferința „Sustenabil zi de zi”. Vei despre cum se construiește un stil de business (și de viață) sustenabil, care este granița dintre autentic și fake în promovarea acțiunilor de mediu și cum putem găsi un aliat chiar în tehnologie.
O nouă ediție va avea loc în septembrie, așa că îți poți convinge colegii să mergeți împreună.
Fii parte din schimbare și pune în aplicare inițiative sustenabile!