20.5 C
București
luni, 12 aprilie

Sute de judecători americani denunță «îngroparea» raportului procurorului Robert Mueller privindu-l pe Donald Trump

«Comportamentul președintelui Trump descris de raportul, în totalitatea lui, întocmit de procurorul special Mueller s-ar fi soldat cu multiple inculpări pentru obstrucționarea justiției» dacă ar fi fost vorba de o altă persoană, se arată într-un comunicat semnat de un grup de 467 foști reprezentanți ai Departamentului american al Justiției. Raportul lui Robert Mueller (448 pagini) oferă cel puțin zece cazuri de presiuni exercitate de Donald Trump asupra anchetei privind cooperarea între echipa sa de campanie prezidențială cu persoane importante ale Moscovei.

Surse informate contactate de jurnaliști americani au aflat că la câteva zile după decizia ministrului de Justiție William Barr de a-l exonera pe Donald Trump de orice suspiciune în așa-numita «anchetă rusă», aproape 500 de foști magistrați americani semnatari ai comunicatului mai sus menționat critică sever ceea ce ei au numit «o situație ilogică și de neînțeles». Potrivit lor, raportul procurorului special Robert Mueller poate justifica urmărirea judiciară împotriva lui Trump dacă acesta nu ar fi fost președintele Statelor Unite.

Nu sunt «suficiente probe»?

«Comportamentul președintelui Trump descris în raportul procurorului Mueller, se mai arată în comunicatul amintit, ar fi dus la mai multe inculpări pentru obstrucționarea justiției dacă în anchetă s-ar fi aflat orice altă persoană, fără protecția unei practici a Departamentului Justiției». Raportul lui Mueller, fruct a doi ani de anchetă, spune că nu s-a putut stabili dacă președintele american a comis acte vizând împiedicarea justiției în soluționarea cazului, dar acest lucru nu-l exonerează de suspiciuni. Raportul oferă totuși cel puțin zece cazuri în care Donald Trump a încercat să facă presiuni asupra anchetei. Elementele ieșite la iveală în cursul anchetei nu l-au convins totuși pe ministrul Justiției, William Barr, aflat acum sub focul puternic al democraților din Congres. De reținut că printre judecătorii care au semnat comunicatul mai sus menționat figurează în special Donald Ayer, care a deținut funcția de ministru adjunct al Justiției în administrația George Bush senior, și Bill Weld, fost înalt funcționar în Justiție sub președinția lui Ronald Reagan.

Raportul lui Mueller, deja un succes de librărie

Imediat după publicarea raportului lui Mueller de către Departamentul Justiției, editurile americane s-au grăbit să-l publice în milioane de exemplare, el fiind văzut în librării la doar câteva zile, fie sub forma textului integral, fie comentat, fie pe cale electronică. S-a vândut ca pâinea caldă, spun corespondenţii la New York ai ziarului «Les Echos», unele versiuni fiind deja epuizate, milioane de americani dorind să afle realitatea privind relațiile clanului Trump cu Rusia. La reputata librărie Barnes and Noble, ediții ale raportului figurează pe podiumul celor mai bune vânzări ale anului. Entuziasmul suscitat de raportul lui Mueller este cu atât mai surprinzător, fiind vândut la prețuri de 7,50 și 10 dolari în librărie. El este deja disponibil, gratuit, pe site-ul Departamentului Justiției.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW