Când vine vorba de alegerea unui material pentru sistemul de învelitori al unui acoperiș, metalul este o alegere populară atât pentru clădiri rezidențiale, cât și pentru cele comerciale sau industriale. Acoperișurile din tablă de la Lindab.ro sunt recunoscute pentru durabilitatea, rezistența și cerințele reduse de întreținere de-a lungul duratei de viață, durată ce, în acest caz, nu este deloc mică.
Cu toate acestea, există mai multe tipuri de tablă de acoperiș de care trebuie luate în considerare atunci când alegeți acoperișul potrivit pentru case sau clădiri cu alte destinații
Cele mai comune tipuri de tablă de acoperiș sunt oțelul, aluminiul și cuprul. Oțelul este o alegere populară datorită accesibilității din punctul de vedere al costului și durabilității sale, ceea ce îl face o opțiune excelentă ca material de bază pentru sistemele de învelitori destinate clădirilor de uz rezidențial, comercial și industrial, în egală măsură. Aluminiul este o altă alegere populară pentru acoperișuri, datorită greutății sale reduse și a rezistenței la coroziune, ceea ce îl face, mai ales, o opțiune excelentă pentru zonele de coastă maritimă, unde aerul este mult încărcat de săruri marine ce pot coroda în timp metalele feroase. Cuprul este cel mai puțin comun material pentru învelitori dintre cele trei enumerate, dar este cunoscut pentru longevitate și, mai ales, pentru aspectul său unic. Cuprul, este, de asemenea, cea mai scumpă variantă ce se poate folosi la un acoperiș.
Revenind la tabla din oțel, atunci când alegeți sistemul de învelitori potrivit pentru acoperiș, există mai multe tipuri de tablă de acoperiș care pot fi luate în considerare:
- Tabla de tip țiglă metalică
Acest tip de tablă de acoperiș, realizată din oțel, oferă o serie de avantaje esențiale, dintre care, rezistența este unul dintre cele mai importante. Țigla metalică este durabilă, are o rezistență excelentă la ruginire, grație straturilor de protecție pe bază de zinc și de compuși polimerici moderni aplicate, este ușor de întreținut și poate oferi variante numeroase în ceea ce privește culoarea suprafeței exterioare a acoperișului. De asemenea, montajul țiglei metalice este mai simplu de realizat, dar este nevoie de apelarea la echipe de specialiști montatori, cu experiență dovedită în sistemul de învelitori ales.
- Tabla fălțuită pentru acoperișuri
Deosebirea față de țigla metalică constă în modul de dispunere a învelitorii peste astereala acoperișului. Astfel, în acest caz concret, tabla pentru fălțuit care vine în role este tăiată la dimensiunile necesare chiar la locul montajului. Panourile de tablă sunt apoi montate și îmbinate între ele prin metode moderne de tip click sau prin metoda tradițională, cu ajutorul aparatului de fălțuire. Sistemele de învelitori realizate pe baza tablei fălțuite sunt o soluție clasică, dar care poate fi integrată cu succes în orice proiect, oricât de avangardist, grație aspectului pe care îl prezintă, a coloristicii diversificate și, mai ales, a durabilității extinse în timp (peste 50 de ani ca durată normală de viață). De asemenea, acoperișurile realizate din tablă fălțuită pot avea o pantă minimă de până la 3 grade și sunt ușor de întreținut, comportându-se excelent la drenajul apelor pluviale și la depunerile masive de zăpadă.
- Tabla cutată
O variantă ieftină de realizare a unui acoperiș metalic este apelarea la soluția oferită de tabla cutată. Cu o durată de viață medie, acest tip de tablă din oțel este ușor de montat, prezintă o greutate redusă și costă mai puțin față de soluțiile enumerate deja. Desigur, tabla cutată este potrivită pentru clădiri de ordin utilitar, așa cum ar fi cazul garajelor, depozitelor, spațiilor industriale sau a clădirilor cu destinație comercială. Tabla cutată sau ondulată, deși subțire, are o rezistență îmbunătățită, tocmai grație cutelor sau ondulărilor formei finale.
În ultimă instanță, orice tip de acoperiș metalic ați prefera, când vine vorba de instalare, sistemele de învelitori din tablă pot fi mai complexe decât alte materiale. Este important să lucrați cu un antreprenor cu o bună reputație în domeniu și care are experiență în instalarea acoperișurilor de acest tip. Montatorii profesioniști vor putea să se asigure că acoperișul este instalat corect și că toate îmbinările și fixările sunt sigilate și ermetizate corect, pentru a preveni scurgerile și infiltrațiile de apă sau eventualele desprinderi la intemperii.