Prof. Mihai și Rodica Alexandru
Într-o perioadă în care inițiativele culturale de valoare au o importanță deosebită atât pentru salvgardarea patrimoniului cultural, cât și pentru popularizarea valorilor culturale de urbe, acțiunile de acest tip constituie adevărate repere pentru viața culturală a națiunii.
Înființată anul trecut, ”Asociația Târgoviștea restaurată” are ca scop ,,protejarea patrimoniului cultural național”.
Municipiul Târgoviște are peste două sute de edificii înscrise pe Lista monumentelor istorice și încă câteva zeci care îndeplinesc condițiile de clasare. Asociația a demarat o acțiune de inventariere, documentare și foto-documentare a caselor vechi din Târgoviște. Este prima bază de date întocmită până acum care include clădirile valoroase din punct de vedere istoric, arhitectural sau al vechimii. Casele fotografiate și documentele sunt înscrise pe o hartă a monumentelor istorice din Târgoviște, disponibilă în format electronic pe site-ul asociației, atât pentru autorități, cercetători, pasionați de case vechi, vizitatori ai orașului sau localnici.
În data de 27 mai a.c. a fost organizat primul tur ghidat, coordonat de dr. Simona Angelescu, președinta Asociației, și Iulia Ghiurca, redactor la TV ”Columna”,Târgoviște, vicepreședinta asociației. Acesta a avut loc pe străzile poet Grigore Alexandrescu și Revoluției. Cei 70 de participanți, membri ai asociației, invitați din București, Pitești, Prahova, Constanța și din județ, au fost impresionați de prezentările pertinente, documentate cu patos științific.
Au fost prezentate Primăria Târgoviște, monument de arhitectură, Grădina Publică, încântându-ne cu trandafiri și mușcate, în ansamblu impunându-se statuia lui I.H. Eliade Rădulescu, realizată de sculptorul Vasile Blendea; clădirea Administrației financiare, casa Irimescu Cândești cu horoscopul încastrat pe unul dintre ziduri; casa impunătoare Murăreț, păstrătoarea multor elemente arhitectonice autentice, vitralii, mobilier de epocă; casa din 1840, casa Isaia Lerescu brodată cu geamlâcuri, casa Fântâna,casa Anastasiu Pitis, casa Augustin Ionescu, cu elemente de arhitectură neoromânească și gard cu feronerie autentică; Sinagoga evreiască refăcută cu sprijinul Universității Valahia și a Rabinului din Prahova, unde își are sălașul corul universității condus de prof. conf. universitar Florin Badea;casa Andronescu,casa Iosif Costei; biserica Sf.Nicolae Andronești, cu rădăcini adânci în istorie și clopot nemțesc, casa Tudor Moldoveanu, casa Angela Georgescu, care găzduiește Muzeul Vasile Blendea, casa Aldescu, casa Baronide, casa Zappa, Banca cooperatistă Grigorescu (acum sediul unui club sportiv);
Casa poet Grigore Alexandrescu străjuită de bustul poetului în parcul de lângă fosta sucursala a Băncii Naționale.
Turul ghidat ”Centrul vechi negustoresc”
Străzile Dițescu Stan (fostă Curcubeu) și Revoluției (fosta I.C. Brătianu). Prezentarea ghidajului a fost efectuată de prof. Catrinel Lăzărescu Tănase la un nivel elevat, plin de emoție, aceasta fiind fiica unor cetățeni de onoare ai orașului de care sunt legate momente notabile ale istoriei locale și naționale, dar care au plătit, ca și alții, dragostea de țară prin dezmoștenire (în localul părinților s-a organizat primul cinematograf cu aparatură și filme din Franța; aici au servit masa regele Carol I, prințul Ferdinand, viitorul rege Mihai; aici a servit bere de mai multe ori I.L. Caragiale, care și-a cunoscut viitoarele personaje; tot aici a avut confruntări politice care se pare că l-au tămăduit.)
După o vizită în beciul cârciumii lui Iorgu Lăzărescu, acum sediul teatrului Odiseu, s-au vizitat locurile unde au existat Hanul Pitiș, casa Elisabeta Pitiș, Autogara veche (acum sediul Arhivelor Statului), casa preot Emil Popescu, locul unde a fost hotelul Stănescu-Angelescu, Grădina Curcubeu, casa tâmplar Mateescu, casa Călin (ing. Constantinescu Cezar), casa Aron Sarina Faibovici, casa lui Iorgu Lăzărescu, acum demolată, casa Mihalcea Teodorescu, ,,Puișorul de aur”. Casa Iorgu Lăzărescu, fosta cinema Victoria, astăzi Aula Universității Valahia, vila Zoia-Iorgu Lăzărescu, casa avocat Grindeanu.
La activitatea desfășurată a participat cu completări președintele de onoare al asociației, prof.doctor în istorie Mihai Oproiu, autor al multor cărți și articole despre istoria Târgoviștei. Intervenții notabile a făcut doctorul Andrei Ștefan.
Cei care doresc mai multe amănunte pot vizita site-ul asociației: https/targoviste.hypotheses.org/.
Mulțumirile organizatorilor merg către cei care le-au fost alături în acest tur ghidat desfășurat pe strada Grigore Alexandrescu. Acesta a fost începutul unui lung șir de întâlniri culturale care au în centru patrimoniul arhitectural istoric al municipiului Târgoviște! Suntem onorați de a vă fi avut alături! Totodată, se cuvine să-i mulțumim domnului doctor Adrian Ștefan pentru numeroasele informații pe care cu multă amabilitate ni le-a împărtășit în cadrul acestui tur. Vila cu Turn roșu nu putea să aibă mai buni stăpâni! Așa arată o zi petrecută cu oameni minunați! Au prezentat: Simona Angelescu și Iulia Ghercă, alături de domnul doctor Adrian Ștefan, care ne-a făcut o excelentă surpriză! Afișele au fost realizate de Raluca Iacob, responsabili cu alte sarcini de organizare: Eneas Georges, Ionuț Catangiu, Charlie Black și nu în ultimul rând doamna Dumitra Bulei, care a venit special de la Sibiu. De asemenea, au fost alături de noi Rodica și Mihai Alexandru, membri activi ai asociației noastre. Calde mulțumiri doamnei Oana Marinache și tuturor participanților la eveniment! Și să nu uităm amabilitatea celor care ne-au deschis ușile: Clinica Purmed (Casa Murăreț), Sinagoga Evreiască aflată în administrarea Universității „Valahia”, deschisă pentru noi de domnul prof. Florin Badea, căruia de asemenea îi mulțumim, Biserica Sfântul Nicolae (Andronești) și Primăria Municipiului Târgoviște!