Conferința regională desfășurată de Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) la Târgu Jiu, pe 25 aprilie în frumoasa locație Casa Danielescu, a urmărit un scop concret:
– să ajute cei peste 100 de participanți – antreprenori din județul Gorj și întreaga regiune, precum și primari interesați de dezvoltarea localităților – să aducă mai aproape de afacerea lor, de comunitatea lor, fondurile nerambursabile destinate României.
Discuțiile purtate au avut în vizor tema:
Despre fondurile nerambursabile, investiții și competențe digitale cu impact real în economia locală
În deschidere, Amalia Georgescu, Vicepreședinte OFA UGIR regiunea Nord-Est și moderatoarea evenimentului, a subliniat preocuparea patronatului nostru pentru sprijinirea antreprenorilor în toate județele țării și a explicat rațiunea asocierii antreprenorilor în patronat, în ideea de a avea un dialog ferm și eficient, cu rezultate concrete, cu administrația publică centrală și locală.
În primul panel, Marinela Strîmbulescu, Președinte OFA UGIR Gorj și Ana-Maria Icătoiu, Vicereședinte OFA UGIR, coordonatoare a Direcției finanțări europene și guvernamentale, au arătat care vor fi sursele de finanțare disponibile pentru regiune, dar și ce provocări pot apărea pe parcurs în lansarea apelurilor pentru finanțare.
Antreprenorii din Regiunea Sud-Vest Oltenia participanți au fost informați asupra posibilităților de finanțare din perioada de programare 2021-2027, ce urmează a fi deschise în anul 2023.
Concret, IMM-urile vor avea la dispoziție pe Programul Regional Sud-Vest Oltenia următoarele linii de finanțare:
- Îmbunătățirea competitivității și a inovării în MICROÎNTREPRINDERI – URBAN, cu un grant de până la 200.000 de euro grant și o cofinanțare de minim 10% din valoarea eligibilă a investiției, în limita plafonului de minimis. Alocarea financiară a acestui apel fiind de 49.411.765 EUR.
- Îmbunătățirea competitivității și a inovării în Întreprinderi Mici și Mijlocii, valoarea finanțării nerambursabile: MINIM 500.000 EUR – MAXIM 1.000.000 EUR; Contribuția proprie a solicitantului la valoarea eligibilă a proiectului este în conformitate cu regulile privind ajutorul de stat regional (30% pentru întreprinderi mijlocii si 20% pentru întreprinderi mici) și de minimis aplicabile. Alocarea financiară pentru acest apel este de 79.468.235 de euro.
Programul Tranziția Justă va fi în derulare din acest an pentru județele din regiune afectate de decarbonare: județul Gorj și județul Dolj.
Antreprenorii din cele două județe vor avea posibilitatea să aplice pe următoarele linii de finanțare din Programul Tranziție Justă:
- Investiții pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă în Județul Gorj, Investiții pentru care se acordă granturi intre 200.000 de euro și 2.000.000 EUR, și un buget alocat estimativ de 184 milioane de euro.
- Investiții pentru care se acordă granturi intre 2 milioane de euro și 5.000.000 EUR, Investiții pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă în Județul Gorj, cu o cofinanțare de 25% și un buget alocat orientativ de 69 de milioane de euro.
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, granturi de până la 200.000 de euro cu o cofinanțare, cel mai sigur, de 10% din totalul cheltuielilor eligibile și cu un buget estimativ alocat de 49 milioane de euro.
Prin Programul Tranzitie justă vor fi finanțate și întreprinderile sociale, cu un buget estimativ alocat de 12 milioane de euro, precum și peste 6.000 de gospodării prin Programul Casa Verde Fotovoltaice.
Un aspect important punctat pe parcursul conferinței a fost faptul că toate aceste programe pentru mediul de afaceri se vor deschide pe parcursul anului 2023, iar antreprenorii trebuie să își pregătească din timp documentația pentru depunerea proiectelor.
În același context, a fost amintit antreprenorilor că mai au posibilitatea până la finalul lunii iunie să depună proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte: DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE.
În cel de-al doilea panel, au fost discutate idei concrete de afaceri și proiecte cărora Ana-Maria Icătoiu și Marinela Strîmbulescu le-au propus soluții pentru identificarea celor mai potrivite finanțări.
În discuții a fost subliniată necesitatea schimbării naturii finanțărilor pentru regiune, în sensul creșterii importanței fondurilor nerambursabile pentru turism, un sector economic neglijat conform actualei structuri a POR și a PTJ. Deși sectorul turism poate deveni un debușeu major pentru reorientarea persoanelor ce vor fi disponibilizate în județele regiunii, iar bogăția naturală și patrimoniul cultural-artistic reprezintă o valoare majoră, neexploatată în mod corespunzător.
De asemenea, a fost abordată problema imposibilitității de a finanța ferme agro-turistice, a cărei principală cauză sunt reglementările excesiv de limitative ale ANSVSA. OFA UGIR și-a exprimat disponibilitatea de a prelua propunerile de modificare a actelor normative corespunzătoare, pentru a le promova la nivel parlamentar.
Firmele mici cu capital românesc, pentru a căpăta o voce mai puternică, au fost invitate să se asocieze, sau să adere la structuri asociative ale patronilor, antreprenorilor. Pentru că forța argumentului numeric este în continuare valabilă atunci când vine vorba de promovarea unor modificări legislative, pentru asigurare de condiții corespunzătoare derulării afacerilor.
În final, artista Mariana Frătița a prezentat expoziția de colaj textil ”ArhiUrme”, pe care a agreat să o susțină cu ocazia Conferinței noastre regionale, pentru care îi suntem deosebit de recunoscătoare.
Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR promovează:
*Creșterea importanței rolului femeii în dezvoltarea societății românești,
*Sprijinirea, dezvoltarea, promovarea femeilor antreprenor,
*Susținerea inițiativelor de business care vor genera produse și servicii inovatoare