Miniștrii de Externe ai țărilor G7, reuniți la Liverpool, au făcut front comun privind negocierile cu Iranul privind programul nuclear al acestuia, precum și față de Rusia pentru cazul în care ar ataca Ucraina.
Iranul «are o ultimă șansă» de a negocia serios pentru salvarea acordului nuclear iranian», a avertizat duminică șefa diplomației britanice, Liz Truss, la încheierea reuniunii amintite de la Liverpool, în nordul Angliei. «Este ultima șansă pentru Teheran de a veni la masa negocierilor cu o soluție serioasă la problema în dispută», a subliniat dna Truss, a cărei țară prezidează în acest moment grupul G7. «Este încă timp pentru ca Iranul să vină și să accepte acordul (din 2015), dar să știe că este ultima șansă…Este vital să facă acest lucru deoarece noi nu vom lăsa Iranul să se doteze cu arma nucleară».
Negocierile, în impas
Reamintim că negocierile indirecte între Iran și Statele Unite prin intermediul europenilor s-au reluat la sfârșitul lunii noiembrie la Viena, în încercarea de a se resuscita acordul internațional nuclear iranian ce viza împiedicarea Teheranului de a se dota cu bomba atomică. Americanii se retrăseseră din acord în 2018 sub președinția lui Donald Trump, reinstituind sancțiunile contra Iranului. Treptat, de-a lungul anilor, drept răspuns, Iranul a renunțat la unele dintre angajamentele – unele foarte importante – luate prin acordul respectiv privind limitarea programului său nuclear. Joe Biden s-a declarat gata să revină asupra acordului dacă Iranul își reînnoieşte angajamentele, dar negocierile începute în aprilie, reluate după o pauză, par a fi ajuns în impas. Diplomația americană suspectează Teheranul că doreşte să câștige timp pentru ca între timp să-și dezvolte programul nuclear până a ajunge mai aproape de producerea bombei.Washingtonul a avertizat zilele acestea Iranul că nu-i mai lasă timp de tărăgănare a negocierilor, anunțând că dispune de un plan B în pregătire, justificând astfel avertismentul britanic că actualele negocieri sunt «ultima șansă».
Țările G7, unite în fața Rusiei
Potrivit dnei Liz Truss, miniștrii de Externe ai țărilor G7 au afișat de asemenea un front unit și în fața Moscovei, suspectată că pregătește invadarea Ucrainei. Reuniunea de la Liverpool, a subliniat dna Truss, a arătat «o voce foarte unită a celor 7 state cele mai dezvoltate ale lumii, care reprezintă 50% din PIB-ul mondial» asupra faptului «că vor urma consecințe masive pentru Rusia în cazul unei incursiuni în Ucraina».
Un responsabil american prezent la Liverpool declara sâmbătă că este încă posibilă o soluție «prin diplomație» la criza ucraineană. În acest scop, guvernul american a decis să trimită secretara de stat adjunctă pentru problemele europene, Karen Donfried, la Kiev și la Moscova în perioada 13-15 decembrie pentru a încerca să realizeze «progrese diplomatice» vizând încetarea conflictului din estul Ucrainei pe baza acordurilor de la Minsk care, deși datează din 2015, nu au fost niciodată cu adevărat respectate.
Dacă Rusia refuză calea diplomatică, vor urma «consecințe masive și un preţ important va fi plătit de Rusia», iar țările G7 «sunt absolut unite» în această poziție. «Nu numai țările prezente la Liverpool, ci un număr mult mai mare de state democratice ni se vor alătura pentru a determina Rusia să plătească prețul», a avertizat responsabilul american mai sus citat.
Antony Blinken: Gazoductul Nord Stream 2 va rămâne sec dacă Rusia atacă Ucraina
«Gazoductul Nord Stream 2 nu transportă pentru moment gaze naturale. De fapt, acesta este un mijloc de presiune asupra Rusiei deoarece, în măsura în care președintele rus Vladimir Putin dorește să vadă gaz tranzitând prin acest gazoduct – dacă și când va deveni operațional – este puțin probabil sau greu de imaginat că acest lucru se va produce dacă Rusia atacă Ucraina», a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-o emisiune «Meet the Press» a NBC.
Rusia nu ataca Ucraina .Ei sunt acelasi popor ,religie,obiceiuri si legaturi de rudenie intre oameni. Doar in mințile bolnave ale unor politicieni există asemena aberații.
Cum numesti anexarea Crimeii ? revenirea la „Patria Mama” ?