Țările G7 ”nu vor recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia încearcă să le modifice prin forță” în Ucraina

G7 ”nu va recunoaște niciodată” frontierele pe care Rusia vrea să le impună cu forța, prin războiul pe care l-a declanșat contra Ucrainei, au anunțat sâmbătă miniștrii de externe ai Grupului celor șapte țări cele mai dezvoltate. Această decizie este consemnată în declarația comună a șefilor diplomatţiilor țărilor respective publicată sâmbătă, la finalul unei reuniuni ce a avut loc la Wangels, în nordul Germaniei. ”Ne vom menține angajamentul de a susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Crimeea (…)”, se subliniază în declarație.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cărei țară asigură în prezent președinția anuală a G7, a insistat – la o conferință de presă – asupra faptului că Ucrainei îi revine ”dreptul de a decide…întrucât este teritoriul său. Iar noi vom susţine măsurile pe care le va lua Ucraina pentru libertatea și pacea în țară”. Cei șapte miniștri de Externe au cerut din nou Rusiei ”să pună capăt războiului pe care l-a declanșat fără a fi fost provocat, precum și suferințelor tragice și pierderilor în vieți omenești pe care continuă să le provoace”. Ei au cerut de asemenea Belarus ”să înceteze a mai facilita intervenția Rusiei în Ucraina și să respecte angajamentele internaționale recunoscute”.

G7 cere Chinei ”să nu sape” sancțiunile

Cei 7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit) au condamnat ”amenințările iresponsabile cu folosirea armelor chimice, biologice sau nucleare” proferate de președintele Vladimir Putin. Ei au promis sâmbătă, 14 mai, la încheierea reuniunii lor din Germania, să extindă sancțiunile economice contra Moscovei la sectoare de care Rusia este dependentă în mod special, cerând în același timp Chinei ”să nu sape” aceste măsuri.”Cerem Chinei să nu ajute Rusia în războiul de agresiune contra Ucrainei, să nu sape sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul contra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să înceteze a justifica acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la a se mai angaja în manipularea informațiilor, în dezinformare și alte mijloace de legitimare a războiului de agresiune dus de Rusia contra Ucrainei”, conchide comunicatul final al întâlnirii șefilor diplomaţiilor țărilor membre ale G7.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. nici noi nu recunoastem frontierele modificate de UE si NATO prin bombardarea Serbiei in 1999.
    dar precedentul creat ii ajuta si pe altii care vor sa faca la fel.

  2. Dom’le Putin, da-te batut !!! Deloc nu mai tine … cantarea corbului : //he,he,he, aiast’a fost … pe cand era bunicu’/ Gorbaciov prost „. Helmuth Kohl a zis-o primul / la hotare’n timp… „Gorbaciov e luzar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW