Țările sărace nu au primit decât 1% din dozele necesare vaccinării anti-Covid-19

Este pretutindeni obligatorie vaccinarea? În cea mai mare parte a țărilor, această dezbatere, ce ia uneori forma manifestaţiilor de protest în Occident, nu are loc deoarece nu există doze. Țările bogate, comentează agențiile de presă internaționale, grăbite încă de la declanșarea pandemiei să încheie contracte de achiziționare a producției de vaccinuri a laboratoarelor angajate în cursa pentru punerea la punct și fabricarea vaccinurilor, și-au rezolvat în bună parte problema. Așa se face că, în acest moment, țările bogate, în special din Europa și America de Nord, se îndreaptă spre imunitatea colectivă vaccinând majoritatea populației adulte, în timp ce într-o bună parte a lumii dozele lipsesc aproape cu desăvârșire.

În schimb, țările cele mai sărace nu au obținut decât 1% din dozele necesare, cel mai adesea prin planul Covax, un dispozitiv copilotat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), lansat cu scopul de a se permite accesul echitabil la vaccinurile anti-Covid-19. Hărțile ce au apărut în aceste zile în diverse publicații din lume arată procentul populației vaccinate în fiecare țară, cifre mai mult decât edificatoare. În medie, 35% din populație a fost total vaccinată în Europa (44% în cadrul Uniunii Europene) și 36% în America de Nord, față de doar 16% în America de Sud, 9% în Asia și doar 1,5% în Africa. Pe continentul african, vaccinurile sunt practic de negăsit sau sunt livrate pe sponci. Raportat la numărul de vaccinați în lume, mult mai mulţi britanici sunt vaccinați decât africanii.

Riscul de a lăsa să prospere rezervoare de viruși

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a denunțat zilele trecute ceea ce el a numit «pandemia cu două viteze, alimentată de inegalitate». Problema este însă nu doar de natură etică, spun experții în domeniu. Ea este și de natură sanitară: a lăsa să prospere coronavirusul în unele țări de pe glob înseamnă să-i furnizezi condiții pentru operarea de mutații cu o mult mai mare contagiozitate. Un exemplu este actuala variantă delta, variantă apărută probabil în India în cursul primăverii, ceea ce face ca acum să planeze deasupra întregii lumi pericolul unui nou val de contaminări.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Si Ro face parte dintre tarile sarace ale lumii, in toate statisticile oficiale, atunci de ce a ptimit asa de multe doze de ser experimental ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW