13.5 C
București
luni, 19 octombrie

Tastaturile de laptop, mai importante decât am putea crede

Tastatura unui laptop, din cauza utilizării extrem de frecvente, este aproape cea mai vulnerabilă componentă a unui calculator portabil.

În fiecare zi, un utilizator activ poate să facă la birou sau acasă vreo câteva mii de apăsările de butoane ale tastaturii, motiv pentru care această componentă se defectează adesea și are nevoie de înlocuire, nu de simple reparații cu eficiență extrem de limitată.

Motive principale pentru care este necesară înlocuirea unei tastaturi laptop

Majoritatea utilizatorilor se folosesc de tastatura laptopului pentru a scrie texte diverse, mailuri, rapoarte, de a introduce comenzi rapide, ori chiar pentru ca să se joace diverse jocuri pe calculator.

În afară de apăsările propriu-zise, care pot să uzeze cu timpul tastele utilizate cel mai des, daune mecanice se pot produce și dacă, în timp ce  capacul laptopului este ridicat, pe tastatură cad obiecte foarte grele (de exemplu niște cărți sau dosare dintr-un raft), ori dacă se lovește în febra unui joc pe calculator cu prea multă putere una sau mai multe butoane (de multe ori cu intenție!).

Cu toate acestea cauze care nu pot să fie ignorate, orice s-ar spune, umiditatea este factorul cel mai frecvent de afectare negativă a unei tastaturi de laptop.

Mulți utilizatori mănâncă la birou și beau când lucrează sau se joacă la notebook, ceea ce conduce frecvent la pătrunderea sub butoane de lichide diverse: cafea, ceai, apă minerală acidulată, cola, bere și alte băuturi cu efect devastator asupra unei tastaturi de laptop. Dacă se mai adaugă la asta și firimiturile de alimente, catastrofa este deplină.

Orice sursă de umiditate poate conduce la oxidarea contactelor dispozitivului și la defectarea anumitor componente de laptop.

Supraîncălzirea laptopului din pricina unui sistem de răcire mai puțin performant sau care s-a stricat este un alt factor important în defectarea unei tastaturi. Acest lucru se întâmplă deoarece calculatoarele portabile sunt mai compacte decât PC-urile de birou, iar tastatura laptopului este situată direct deasupra surselor de căldură din interiorul dispozitivului.

Aceasta se poate supraîncălzi rapid, iar una sau mai multe taste pot ca să se defecteze iremediabil, inclusiv să se producă dezlipiri ale unor componente, deformări sau chiar topiri ale plasticului din care sunt confecționate butoanele claviaturii laptopului respectiv.

În general, înlocuirea tastaturii se face relativ simplu. Doar că procedura  presupune obligatoriu demontarea laptopului pentru scoaterea vechii tastaturi de laptop și instalare uneia noi.

Aparent nu e mare filosofie, mai ales dacă utilizatorul urmărește videoclipurile de pe internet, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa: dacă nu se efectuează înlocuirea tastaturii cu foarte mare atenție și delicatețe, există mari șanse ca să se provoace pagube importante și altor componente din interiorul laptopului. E nevoie nu doar de câteva scule speciale profesionale, dar și de atenție în realizarea procedurii.

Nu e vorba chiar de chirurgie pe creier, dar dacă utilizatorul este un mic sau mare Dorel, e preferabil să lase mai bine un specialist să efectueze această operațiune esențială pentru buna funcționare a unui laptop.

Când merge la un service e bine să aibă și tastatura nouă cu el pentru că o să plătească doar manopera, nu și tastatura.

Dacă noua tastatura de laptop se potrivește modelului de calculator portabil pe care îl deține, la un centru de de specialitate această operațiune se realizează pe loc, în circa jumătate de oră maxim.

De unde se poate achiziționa o tastatură pentru înlocuirea celei defecte? Itronics este o variantă bună, în condițiile în care în acest magazin online diversele componente de laptop au unele dintre cele mai mici prețuri de pe piață. Acolo puteți găsi o gama largă de tastaturi, inclusiv una care este recomandată fix pentru modelul de notebook pe care îl aveți.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW