joi, 28 mai, 2020
15.9 C
București

Probleme legale pentru Uber, Bolt și Clever

Circulația în regim de ride-sharing va putea deveni imposibilă datorită blocării aplicațiilor Uber, Bolt și Clever. Interzicerea acestora vine ca urmare a intrării în vigoare a reglementărilor făcute de Guvern prin ordonanţa de modificare a legii taximetriei – prin intermediu cărora acest tip de servicii devine ilegal.

Deși actul normativ nu prevede în mod expres acest lucru, acesta le oferă poliţiştilor libertatea de a-i sancţiona drastic pe şoferii Uber şi Bolt (noua denumire a Taxify), dacă îi prind cu pasageri în maşină. Amenzile sunt imense și pot ajunge până la 5.000 de lei. Aşadar, de astăzi, fiecare şofer al unei astfel de companii ia clienţi pe risc propriu. Adoptarea acestei ordonanţe a fost cerută vehement de companiile de taxi.

„Se știe de unde au bani să plătească o campanie agresivă. Taxă de 25% pe o activitate neautorizată? Există de peste 4 ani o campanie agresivă împotriva noastră, timp în care autoritățile nu au stopat acest fenomen.”, a declarat, pentru Curierul Național, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

„Pirații din România fac o lege separată care naște un paradis fiscal creat special pentru ei. Unii se cred mai presus de lege.”, a mai adăugat acesta.

Noile modificări operate de executiv, pun în dificultate aceste servicii prin prisma faptului că schimbarea sintagmei „în mod repetat” cu „o singură dată” lasă cale liberă comiterii unor abuzuriîmpotriva șoferilor parteneri ai aplicațiilor Uber și Bolt. Astfel, odată prinși, şoferii care nu au autorizaţii pentru transportul de presoane să rămână fără plăcuţe de înmatriculare. Iar amenda ajunge la 50.000 de lei.

În situația dată, Ministrul Dezvoltării încearcă să îi liniştească pe şoferii care prestează servicii de ride-sharing, susţinând că noua ordonanţă va combate pirateria şi că nu are ca obiectiv interzicerea activităţii companiilor ca Uber şi Bolt: „S-a vorbit foarte mult de posibile abuzuri care se vor face. Eu îndemn ca cei care vor să facă exces de zel să nu o facă și mă refer la concurenții celor care fac ride-sharing.”, informează digi24.ro.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Susținere a planului Comisiei Europene de către reprezentanții grupurilor politice din PE

După prezentarea planului de redresare europeană de către Ursula von der Leyen, și a angajamentului asumat de...

Reuniune extraordinară a Parlamentului European consacrată dezbaterii planului de redresare a Europei și a bugetului plurianual al UE

"Este ora Europei!", a clamat miercuri Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, prezentând Parlamentului European un...

Ema, un film bulversant, care alunecă în dramă erotică

Ce ne mai poate surprinde în cinematografia modernă, după ce aproape totul a fost încercat? Pablo Larraín,...