luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu a trecut în domeniul public al municipiului Bucureşti

Guvernul României a aprobat, în şedinţa din data de 8 mai 2019, o Hotărâre privind trecerea Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, în domeniul public al municipiului Bucureşti în scopul desfăşurării de activităţi culturale. Printr-o hotărâre ulterioară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Teatrul de Vară va trece în administrarea Primăriei Sectorului 1.

Anunţul a fost făcut luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Primarul Dan Tudorache şi Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz.

“Doresc să mulţumesc Executivului şi Ministerului Culturii pentru că au înţeles cât de important este Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu pentru comunitatea Sectorului 1 şi nu numai. Acest edificiu este un veritabil simbol al cartierului Bucureştii Noi, unde de-a lungul timpului au avut loc numeroase evenimente culturale de neuitat. Primăria Sectorului 1 are atât disponibilitatea, cât şi resursele financiare pentru a readuce la viaţă acest valoros obiectiv cultural şi a-i reda gloria de altădată. Astfel vom repune cartierul Bucureştii Noi pe harta culturală a Capitalei”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Totodată, edilul şi-a exprimat convingerea că la următoarea şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti va fi aprobată trecerea teatrului în administrarea Consiliului Local Sector 1.

Ministrul Culturii şi Identitaţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, a adăugat: “De foarte mulţi ani se află în discuţie problema Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu, care nu a mai putut fi utilizat din cauza unei stări avansate de degradare. Pentru că îmi pasă de patrimoniul cultural al României, am propus Executivului adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care această clădire intră în domeniul public al municipiului Bucureşti. Mă bucur că am găsit această soluţie legală, pentru că ştiu că Primarul Dan Tudorache doreşte să investească pentru a-l reabilita şi a-l readuce la viaţă”.

În anul 1953, în mijlocul Parcului Bazilescu, denumit la acea vreme Nicolae Bălcescu, se inaugura una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură contemporană – teatrul de vară. Era, practic, printre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară.

Teatrul a fost inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, organizat în acel an de către ţara noastră. Operă a arhitectului Paul Emil Miclescu, teatrul de vară avea o capacitate de 2000 de locuri. Elementele arhitecturale confereau teatrului un aspect armonios, cu o coerenţă stilistică deosebită, care se încadrau perfect în peisajul parcului.

Până în anul 1989, scena teatrului a găzduit numeroase concerte de muzică uşoară, muzică populară, piese de teatru sau spectacole de varietăţi, care au dat viaţă cartierului din nordul Capitalei. Iubitorii de cultură au vibrat pe ritmurile muzicii interpretate de Angela Similea, Dorina Drăghici sau Trio Grigoriu şi s-au transpus în pielea personajelor interpretate de Dina Cocea, Mircea Crişan sau Ştefan Iordache.

De peste 20 de ani, teatrul şi-a închis porţile, fiind într-o stare avansată de degradare, iar momentele de neuitat create de artiştii care au urcat pe scenă sunt astăzi prezente doar în povestirile generaţiilor mai în vârstă.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...