Tensiune în creștere la frontiera Ucrainei cu Rusia: Joe Biden și NATO ridică tonul față de Moscova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a chemat miercuri Moscova la „dezescaladarea imediată” a tensiunii din ce în ce mai acute la frontiera cu Ucraina. „Întăririle militare considerabile inițiate de Rusia sunt nejustificate, inexplicabile și profund preocupante”, a susținut Jens Stoltenberg la finele unei reuniuni cu participarea ministrului ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba, venit la Bruxelles pentru a cere sprijinul Alianței atlantice în fața desfășurării unor importante efective militare ruse la frontiera cu Ucraina.

„Rusia”, a continuat Stoltenberg, „trebuie să pună capăt acestor întăriri militare din jurul Ucrainei, să înceteze provocările și să procedeze rapid la o dezescaladare… Rusia trebuie să-și respecte angajamentele internaționale. Sprijinul NATO față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat”.

Acte amenințătoare din partea Rusiei

În condițiile în care în ultimele săptămâni conflictul din Donbas s-a intensificat, Kievul acuză Moscova că masează uriașe efective militare la frontierele cu Ucraina. Luni, numărul lor era de 83.000 soldați, din care jumătate în Crimeea. Rusia nu dezminte aceste desfășurări uriașe de forțe militare, insistând că „ele nu amenință pe nimeni” , dar denunțând în schimb așa-zisele „provocări” ucrainiene. Serghei Choigu, ministrul rus al Apărării, a recunoscut trimiterea de militari pe flancurile de vest și sud ale țării, susținând că este vorba de un răspuns la „actele periculoase ale NATO”. Potrivit lui Serghei Choigu, trupele desfășurate în ultimele trei săptămâni – „două armate și trei unități de trupe aeropurtate” – desfășoară în prezent exerciții militare care vor dura încă două săptămâni.

„Noi, a mai declarat șeful diplomației ucrainiene la Bruxelles, trebuie să descurajăm Moscova de la escaladarea crizei, făcând-o să înțeleagă că prețul unei noi aventuri militare ar fi prea mare” și a cerut aliaților să acorde un sprijin concret Kievului… „Prețul pentru prevenire va fi inferior celui al unei intervenții pentru a pune capăt războiului”.

Moscova și Washingtonul vor să continue dialogul: Biden propune o întâlnire cu Putin

Starea de tensiune la frontierele Rusiei cu Ucraina a fost evocată și la o convorbire telefonică de marți dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Joe Biden i-a cerut omologului său rus să intervină pentru atenuarea tensiunii la frontiera cu Ucraina și chiar în Ucraina. Și cu acest prilej, a anunțat Casa Albă, Joe Biden i-a reafirmat lui Putin sprijinul „de neclintit” al Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Deși dosarul ucrainean înăsprește relaţiile dintre Washington și Moscova, serviciile celor doi președinți au anunțat că ei s-au înțeles să continue dialogul, „în beneficiul securității mondiale”. Joe Biden a propus omologului său organizarea în lunile următoare a unei întâlniri „la vârf” într-o terță ţară, cu scopul „construirii unei relații stabile și previzibile între SUA și Rusia”.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Draka Vladimir, retraje tu 100.000 de tancuri de la hotarul cu Ucraina ca retrak si eu 100 de soldati americani din Jermania nazista, pardon, democrata , a Mercaloaicei !

  2. UC.RAI.NA. UC-Cuie, RAI, NA-Ani. Anii cuielor la Rai. House of Heaven = My Body. Sunt privat de somn si mi se provoaca dureri la Creier din august 2015 pana-n prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW