-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Terorismul în Franța: Riposta guvernului după atentatul de la Nisa

“În mod foarte clar, Franța a fost cea atacată”, a declarat Emmanuel Macron la Nisa, unde a sosit imediat după comiterea atacului islamist. “Dacă am fost din nou atacați, asta a fost împotriva valorilor noastre – dragostea de libertate, dorința noastră de a gândi în mod liber”. În Franța, a subliniat el, “nu există decât o comunitate – comunitatea națională… Le spun tuturor concetățenilor noștri, indiferent de religia lor… că noi trebuie, în aceste momente, să ne unim și să nu cedăm în fața spiritului divizării”.

Vineri, 30 octombrie, a doua zi după atentatul terorist de la Nisa, un Consiliu al Apărării a avut loc la Elysée, la care au fost luate măsuri majore cu efect la nivelul întregii țări. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, și dna ministru al Armatelor, Florence Parly, au anunțat mobilizarea unor importante forțe suplimentare pentru cunoscuta “operațiune Sentinelle” de la 3.000 la 7.000 militari, a căror misiune este patrularea străzilor. Încă de joia trecută, încă un efectiv de 120 de polițiști a fost mobilizat pentru orașul și zona Nisa. Mai mult, s-a anunțat că 3.500 jandarmi rezerviști sunt mobilizați, urmând să devină operaţionali începând de luni, 1 noiembrie. Vor fi de asemenea mobilizați mii de jandarmi mobili. O puternică mobilizare a fost făcută pentru sărbătoarea religioasă catolică Toussaint de duminică, ministrul de Interne precizând că măsuri severe de securitate sunt luate inclusiv în apropierea școlilor, ce vor intra în vigoare începând de luni.

Această decizie coincide cu o întărire a planului de securitate Vigipirat plasat la nivelul “Urgence attentat” pe întreg teritoriul național.

Vor fi protejate în special școlile și lăcașurile de cult

Militarii, s-a decis la Consiliul Apărării de vineri dimineață, au misiunea de a proteja toate lăcașurile de cult, în special, în mod evident, bisericile, catedralele, pentru ca sărbătoarea religioasă Toussaint să se poată derula în condiții corespunzătoare, a avertizat președintele Emmanuel Macron, aflat joia trecută, în ziua atentatului, la Nisa.

Operațiunea Santinelle, ne amintim, a fost activată în 2015, după atentatele din 7, 8 și 9 ianuarie același an. Obiectivul ei este și acum să asigure securitatea obiectivelor considerate a fi expuse amenințării teroriste: școli, lăcașuri de cult, monumente, gări, aeroporturi ş.a. Soldații angajați în această operaţiune au o formație specială pentru a face față pericolului terorist.

De altfel, Jean-Yves Le Drian, șeful diplomației franceze, a subliniat că toți francezii aflaţi în străinătate sunt în pericol, motiv pentru care au fost transmise instrucțiuni în acest sens ambasadorilor. Mesajul “Urgence attentat”(cel mai înalt nivel) a fost transmis joi tuturor resortisanților francezi din străinătate, a anunțat Le Drian după Consiliul Apărării.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Numa gargara pe Macroul asta ! In rest se vor lua in Franta aceleasi masuri impotriva islamistilor care s-au luat si in Romania impotriva monstrului Dinca din Caracal !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW