Theresa May l-a demis pe ministrul britanic al Apărării

Potrivit unui comunicat dat publicității de Downing Street, citat de «Le Figaro», ministrul Apărării, Gavin Williamson, este acuzat de participare la ajungerea în spațiul public a deciziei guvernului May de a autoriza participarea grupului chinez Huawei la rețeaua 5G în Marea Britanie. El a fost imediat înlocuit cu Penny Mordaunt, fost ministru al Dezvoltării industriale.

«Primul ministru Theresa May i-a cerut miercuri seară lui Gavin Williamson să părăsească imediat guvernul, după ce și-a pierdut încrederea în capacitatea sa de a-și asuma funcția de ministru al Apărării și de membru al cabinetului ei», subliniază comunicatul guvernamental. Gavin Williamson, 42 ani, fusese numit în funcție în noiembrie 2017. O anchetă declanșată de guvern a dus la suspiciuni serioase asupra rolului jucat de Gavin Willimson în scurgerea către presă a informației privind rolul grupului Huawei în dezvoltarea rețelei 5G în Marea Britanie.

De unde a pornit scandalul

Săptămâna trecută, cotidianul «The Telegraph» a anunțat, din surse informate, că Theresa May a luat decizia de a autoriza grupul chinez Huawei să participe, într-o manieră limitată, la proiectul 5G în Marea Britanie, în ciuda avertismentelor lansate de Statele Unite că suspectează de spionaj grupul chinez Huawei. Autorizarea fusese dată în cadrul unei reuniuni a Consiliului britanic de Securitate Națională, prezidat de însăși doamna May. Participanții la reuniunea respectivă au convenit să fie păstrată confidențialitatea asupra subiectului. Scurgerea, totuși, în presă a informației, scria «The Guardian», l-a determinat pe secreterul cabinetului dnei May, Mark Sedwill, să scrie persoanelor prezente la reuniunea amintită pentru a le întreba dacă sunt sau nu responsabile. Scrisori similare le-a adresat tuturor celor care au avut acces la informația în cauză. Oricum, o decizie a guvernului britanic în privința contractelor pentru tehnologia 5G nu va fi luată înainte de sfârșitul primăverii.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW