După o serie de rezultate mai puțin scontate, pe care le-am amintit deja, și care au complicat calculele în grupele Mondialului, iată că meciurile gen ”thriller” continuă, iar calificările s-au jucat ”pe muchie de cuțit”.
Performerele grupelor: SUA, Australia, Japonia și Maroc. Marile decepții: Danemarca, Belgia și Germania
Cele mai mari performanțe, vorbind strict din punct de vedere al șanselor cu care erau creditate inițial, le-au atins echipele Statelor Unite și a Australiei, care au obținut, fiecare, o calificare istorică în ”optimi”. Și Japonia, dar niponii au mai produs surprize. Oricum, nimeni nu ar fi scontat că japonezii vor câștiga grupa, învingând Germania și Spania!!
În Grupa B, echipa SUA, care remizase cu Anglia și Țara Galilor, a obținut mult-așteptata victorie în fața Iranului (fără nicio conotație politică!). Meciul a fost destul de slab din punct de vedere al spectacolului și al reușitelor tehnico-tactice, dar americanii au meritat, în ansamblu, cele trei puncte.
Încă o surpriză a fost furnizată, în Grupa D, de Australia, victorioasă (1-0) în fața mult mai binei cotate echipe a Danemarcei. Coroborat cu victoria din fața Tunisiei (tot 1-0), australienii obțin astfel cele 6 puncte necesare calificării. Nici ”cangurii” nu au avut o prestație extraordinară, dar au marele merit de a fi fost foarte bine așezați în teren, de a fi pasat cu o acuitate remarcabilă, iar Mathew Leckie s-a descurcat excepțional la faza golului, depășind vreo doi fundași și învingându-l și pe Schmeichel. De neînțeles este însă prestația sub orice așteptări a danezilor, care au încheiat grupa pe ultimul loc, cu un singur punct. Unde o fi fost acea echipă care a făcut furori la UEFA Nations League, adunând 12 puncte în Grupa 1 și învingând de două ori, cu 2-1și 2-0, Franța?!
De asemenea, belgienii, cu o echipă aproape stelară pe hârtie, pe teren s-au dovedit neputincioși atât în fața marocanilor, cât și a croaților, cărora nu le-au putut înscrie niciun gol, deși pe final au schimbat mult și s-au aruncat cu toată echipa în atac. Lukaku a dezamăgit total. Este posibil ca și oboseala să-și fi spus cuvântul.
Marocul a obținut, la rândul său, o performanță notabilă și puțin scontată, câștigând Grupa F, din care mai făceau parte Croația, Belgia și Canada.
În Grupa E, scenariu neverosimil: Japonia reușește să întoarcă rezultatul în meciul cu Spania (2-1 după 0-1 la pauză, la fel ca și cu Germania), iar în minutul 70 Costa Rica conducea Germania cu 2-1!! Nemții au câștigat până la urmă cu 4-2 (inspirată introducerea lui Havertz, autor al unei ”duble”), dar au ratat calificarea, Spania ocupând în final locul 2. Mulți vor spune că a fost un joc al rezultatelor, spaniolii neavând un prea mare interes în a câștiga grupa, dar realitatea e că germanii au avut un joc haotic, lent și fără orizont cam trei sferturi de partidă, în pofida unei superiorități la posesie și a două ”bare”. Cu o astfel de prestație, coroborată cu cea din meciul pierdut cu niponii, nu știu ce pretenții puteau emite.
Criteriul ”fair-play”, la un pas să-i trimită pe mexicani acasă. A făcut-o până la urmă Al Dawsari, care a marcat în minutul 95!
O desfășurare incredibilă a evenimentelor a avut loc în grupa C, în care, deși a învins în primul meci Argentina, Arabia Saudită a încheiat grupa pe ultimul loc, iar mexicanii, care aveau nevoie să depășească Polonia la golaveraj, au ratat de foarte puțin calificarea.
Cum s-au petrecut lucrurile. În meciul cu Argentina, Polonia a evoluat extrem de slab, aproape necontând, poate și din cauza unei tactici păguboase de a încerca conservarea rezultatului prin orice mijloace. Doar paradele de excepție ale lui Szczesny, care a parat și un penalty executat de Messi, au făcut ca scorul final să fie (doar) 2-0 pentru argentinieni, polonezii mai scoțând și o minge de pe linia porții.
De partea cealaltă, mexicanii s-au dezlănțuit după pauză, punctând prin H. Martin (min 47) și L. Chavez (min. 52), dar nu au reușit să marcheze și golul izbăvitor al calificării, deși au atacat în valuri, aproape îngenunchindu-i pe saudiți. Portarul lui Al Hilal, Mohammed Al Owais, a avut mai multe intervenții… à la Szczesny, iarAl Dawsari, profitând de faptul că mexicanii se aruncaseră cu toată echipa în atac, a finalizat simplu un contraatac, în minutul 95.
De notat că până la acest ultim gol egalitatea dintre echipele Poloniei și Mexicului era perfectă: același număr de puncte, același golaveraj și rezultat egal în meciul direct. Dacă lucrurile ar fi rămas așa, criteriul de departajare ar fi fost cel al ”fair-play-ului”, tot polonezii stând un pic mai bine la numărul de cartonașe.
Nedrept, dar perfect regulamentar. Spun nedrept din punct de vedere al valorii și al spectacolului oferit pe teren, mexicanii fiind net superiori în acest sens.
De notat că și în trecut echipa Mexicului, care întotdeauna a practicat un joc rapid și extrem de spectaculos, de fiecare dată a capotat înainte de a obține o performanță cu adevărat notabilă.
În afară de un posibil blestem generat de ritualurile de pe vremea aztecilor și de un ghinion ce începe să devină proverbial, nu știu dacă sunt foarte multe explicații…
Uruguay își face bagajele, după Mexic
O desfășurare a ostilităților de necrezut și în grupa H: parcă într-o copie la indigo a meciului mexicanilor, uruguayenii, deși conduceau cu 2-0, mai aveau nevoie de un gol pentru a se califica, în condițiile în care Coreea de Sud a întors rezultatul în fața Portugaliei (meci de asemenea foarte asemănător prin evoluție a scorului și a situației cu Japonia-Spania). Nu au marcat însă, și astfel trupa lui Cavani & comp. mărește lista echipelor de marcă eliminate încă din faza grupelor.
Meciul părea decis încă din prima repriză, când, după un penalty apărat de Rochet, a ieșit la rampă de Arrascaeta, autor al unei ”duble”: 2-0 pentru Uruguay. Echipa din America de Sud a jucat oarecum economicos în repriza a doua, probabil considerând că nu se mai poate întâmpla nimic. Golul lui Hwang Hee-Chan, din celălalt meci, a aruncat totul în aer, propulsându-i pe asiatici pe poziția secundă (același număr de puncte și golaveraj 0, scor egal în meciul direct, dar mai multe goluri înscrise). Poate că în astfel de situații un meci de baraj între echipele implicate ar fi mai echitabil. Echipe calificate în final: Portugalia și Coreea de Sud.
După faza grupelor, putem spune că, cu siguranță, asistăm la o competiție interesantă, dar parcă un Mondial fără Belgia, Germania și Uruguay este unul mai sărac, deși la fel de adevărat este că echipele amintite au avut și multe lacune în joc.