Ața – o unealtă atât de universală, atât de familiară. Face parte din categoria obiectelor indispensabile din casă, disponibilă într-o gamă tot mai variată de culori, realizată din diverse materiale și cu întrebuințări tot mai felurite.
Ața este produsă din lână, mătase, bumbac sau orice substanță fibroasă, secționată transversal și se folosește pentru țesături și pentru a coase textile, dar și alte diverse materiale.
Caracteristicile unei ațe de calitate
- Nu se rupe în timpul coaserii la viteze mari
- Consistență în cusăturile formate
- Nu se sar cusături
- Uniformitate, pentru a preveni modificările de tensiune în timpul coaseriUn nivel ridicat de rezistență la abraziune
- Suprafață suficient de netedă, pentru a putea trece cu ușurință prin ghidajele mașinii
Tipuri de ață de cusut
Firul de bumbac – (sau orice fir fabricat din fibre naturale) este mai slab decât alte tipuri de fire. Este bun pentru proiectele delicate care folosesc un material mai slab decât bumbacul. În acest fel, dacă se pune prea multă presiune pe cusături, va provoca ruperea firului, în detrimental țesăturii.
Unii oameni cred că firul de bumbac trebuie folosit numai pe țesături din bumbac, dar nu este neapărat așa. Cu toate acestea, se potrivește bine pentru proiectele de quilting (cusutul împreună a celor trei straturi care alcătuiesc o pilotă – partea superioară, vata centrală și suportul) și patchwork(arta de a coase bucăți de țesătură pentru a forma un model sau bloc).
Firele elastice – sunt mai „întinse” și mai groase decât alte tipuri. Acestea sunt cel mai des folosite cu țesătură din jerseu, elastic și orice altceva care trebuie să aibă o anumită „elasticitate”.
Ața elastică este atât de groasă încât nu o puteți înșira prin mașinărie. În schimb, va trebui să îl puneți într-o bobină în tandem cu orice fir obișnuit pe care îl folosiți. Aceste fire sunt excelente pentru volane, benzi de talie elastice și pentru a face fâșii necesare decorării îmbrăcămintei. Ondularea presupune încărcarea bobinei cu fir elastic și introducerea în ac a unei alte varietăți de fir. Utilizând cusături de 3-4 mm distanțate la 3/8-1/2″, este posibil să dați țesăturii un aspect decorativ.
Fir de poliester – Numit uneori și „ață universală”, poliesterul este excelent pentru majoritatea proiectelor de zi cu zi. Acest fir este destul de durabil și are o oarecare elasticitate, ceea ce îl face ideal pentru orice lucru care este posibil să treacă prin multă uzură (haine pentru copii).
Poliesterul este, de asemenea, o alegere bună pentru tricoturi și țesături elastice. Ceea ce îl face și mai versatil este faptul că este potrivit atât pentru cusutul la mașină, cât și pentru cel manual.
Firele de broderie – sunt disponibile într-o gamă largă de culori, astfel încât le puteți folosi la aproape orice fel de proiect de decorare a casei sau la orice altceva căruia doriți să îi conferiți un plus de stil.
Dar ele sunt mai versatile decât își dau seama mulți oameni. Firele de broderie sunt concepute pentru a trece frecvent prin țesătură, așa că sunt mai durabile decât alte fire. Un alt plus: aceste fire sunt relativ ieftine. Clasele de ață de broderie variază de la 30 la 60 și sunt disponibile într-o varietate de materiale pentru proiectele dvs. de cusut la mașină sau de mână. Deoarece nu este răsucit, așa cum sunt alte tipuri de fire, este plat, ceea ce îl face un bun înlocuitor dacă rămâneți fără firul obișnuit în mijlocul unui proiect de lucru. Firele de broderie sunt de obicei formate și ele dintr-un material cu 2 straturi (ceea ce înseamnă că sunt formate din 2 fire țesute împreună).
Fir de tapițerie – Pentru că este fabricat cu gândul la durabilitate, firul de tapițerie este mai greu decât tipurile obișnuite. Cheia pentru a avea succes cu aceste fire este ajustarea tensiunii de pe mașina dumneavoastră de cusut.
Multe dintre aceste fire de „rezistență industrială” sunt lipite cu un strat special care previne uzura cauzată de frecare. Ele sunt suficient de rezistente pentru a fi durabile, dar suficient de delicate pentru a nu rupe țesătura pe care o țin în loc. Nailonul și firul de poliester lipit sunt două dintre cele mai utilizate fire pentru tapițerie. Dacă confecționați perne și altele asemenea pentru mobilierul de exterior, poliesterul lipit este o alegere inteligentă, deoarece este rezistent la razele UV ale soarelui.
Firul metalizat – este ideal pentru cusături decorative. La fel ca multe alte tipuri de ață, o puteți folosi atât la coaserea manuală, cât și la mașină. Datorită strălucirii sale, este ideal pentru broderie și alte proiecte decorative. Îl puteți folosi chiar și cu un serigraf. Multe cusătorese au avut dureri de cap în lucrul cu firul metalizat, fie pentru că firul era de proastă calitate, fie pentru că nu foloseau tipul potrivit de ac. Pentru a reduce la minimum neplăcerile, căutați ața care are aceste trei component:
- Miez de nailon. Miezul de nailon face ca firul să fie mai rezistent și mai puțin susceptibil de a se încurca.
- Acoperirea hârtiei. Firele metalice de calitate superioară au un strat de hârtie de orez peste acel miez de nailon. Acest lucru sporește flexibilitatea firului, făcându-l în același timp mai coerent.
- Acoperire exterioară. Acesta este un strat care protejează stratul metalic exterior al firului. Acesta reduce frecarea în timpul cusutului, făcând firul mai puțin predispus să se tocească sau să se rupă pe măsură ce este tras prin mașină.
Fir de nailon – Firul de mătase este un fir neted care poate oferi cusăturilor dumneavoastră. un finisaj elegant. Îl puteți utiliza atunci când coaseți manual sau la mașină. Unele cusătorese preferă să îl folosească pentru a coase butoniere, finisarea tivurilor și altele asemenea, deoarece este ușor de lucrat cu acesta și este relativ discret.
Toata aceasta gama mare de ata poate fi gasita in magazinele online unde vă recomand merceria online Ramatextil.ro