Ceaiul este o băutură care se bea de mii de ani. Deși la început oamenii au consumat-o pentru calitățile medicinale, au integrat-o apoi în rutina activităților recreative. Ceaiul încălzește sau, dacă este răcit, răcorește. Pasionații îl consideră un inamic al oboselii, iar cercetătorii un ajutor în lupta cu afecțiunile și cu diferite procese negative din organism. Industria ceaiului este cotată la peste 200 de miliarde de dolari, ceea ce o face una dintre cele mai lucrative industrii din lume. Ceaiul este de mai multe tipuri, iar fiecare dintre ele are anumite caracteristici de compoziție, gust, miros și aspect. Unele tipuri sunt populare doar în anumite regiuni ale lumii, în timp ce altele se consumă pe tot mapamondul. Toate sunt aromate și merită încercate.
- Ceai verde
Ceaiul verde este cel mai popular ceai din lume. Înainte de a ajunge în ceainicul tău, frunzele de arbore de ceai parcurg multe etape. După cules, se usucă și se tratează la căldură, pentru a preveni oxidarea. În China, frunzele se usucă deseori în tigaie, proces care le conferă o culoare verde închis. În Japonia, tratarea se face la aburi, iar culoarea finală este verde deschis. Ceaiul verde are mai puțină cofeină decât cel negru și are multiple beneficii pentru sănătate. Servirea se face după infuzarea timp de 1-3 minute în apă de 70 grade. Se poate bea îndulcit cu miere sau 1-2 cuburi de zahăr. Englezii adaugă și lapte, dar dacă vrei să-i simți toate aromele, bea-l simplu.
- Ceai negru
Tipul negru se obține din frunze oxidate de arbore de ceai. Ele se usucă, rulează și oxidează înainte de a fi uscate la aer sau la foc. Ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cofeină dintre toate tipurile. Aroma sa variază în funcție de regiunea în care se cultivă. Se prepară la o temperatură de 90-100 grade și se infuzează 2-4 minute. Se servește îndulcit și îl poți amesteca cu lapte sau zeamă de lămâie.
- Oolong
Oolong este un tip de ceai care are la bază culegerea mai târzie a frunzelor. Acestea se amestecă în coșuri, pentru a provoca semioxidarea, apoi se tratează la căldură. Oolong este, în materie de gust și concentrație de cafeină, un intermediar între ceaiul verde și cel negru. Se servește după infuzarea în apă de 90 grade, timp de 3 minute.
- Matcha
Matcha se obține din frunze destinate ceaiului verde, care sunt mărunțite într-o pulbere fină. Ceaiul se amestecă apoi cu apă fierbinte, pentru a obține o băutură colorată intens și plină de arome. Datorită conținutului mare de clorofilă și alți nutrienți, matcha este foarte util pentru sănătate. De asemenea, conține mai multă cofeină decât cel verde. Se servește tradițional într-un mic bol ceramic, după ce este omogenizat bine prin amestecare.
- Rooibos
Spre deosebire de celelalte varietăți de ceai prezentate, rooibos nu se obține din arbustul Camellia Sinensis, ci dintr-o plantă leguminoasă africană. Frunzele se macină, se pun la fermentat și se usucă înainte de ambalare. Spre deosebire de alte tipuri de ceai, nu conține cofeină. Îl servești după ce-l infuzezi 5-6 minute în apă clocotită.
- Ceai de plante
Ceaiul de plante se face din ierburi, rădăcini și fructe uscate. Gustul variază mult, în funcție de plantele folosite. Acest tip de ceai nu are cafeină, dar persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate trebuie să aibă grijă la plantele din componență, pentru că unele pot agrava anumite probleme sau interacționa cu medicamentele. Îl servești după ce-l infuzezi în apă clocotită timp de 5-7 minute.
Ceaiul îți astâmpără setea, îți dă energie și te încântă cu aromele fine. Indiferent ce tip de ceai alegi, asigură-te că-l prepari și servești corect.