Ceasurile sunt accesorii la modă ce nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei persoane. Și chiar ar fi păcat în condițiile în care pe piață, la ora actuală există o varietate impresionantă de modele deosebite, pentru orice bugete și pentru orice gusturi. Decizia pentru a opta pentru un model sau altul este întotdeauna grea. Criteriile de selecție pot varia de la cele legate de brand, estetică, la cele legate de funcționalități sau financiare. Insă unul dintre aspectele pe care trebuie să le avem în vedere, ce influențează de multe ori costul, este cel referitor de tipul de mecanism cu care este echipat un ceas.
În magazinul online Watchshop.ro puteți găsi numeroase variante de ceasuri, de la cei mai importanți producători din domeniu, cu mecanisme și funcționalități diverse, pentru orice buget și preferințe.
Pentru a vă face alegerea mai ușoară, dacă doriți să alegeți un ceas în funcție de tipul de mecanism, iată care sunt opțiunile de bază disponibile:
1. Meacanism Quartz
Introdus în anii ʼ70 de către firma japoneză Seiko, acest tip de mecanism Quartz este specific ceasurilor mai ieftine, cu afișaj digital. Principiul de funcționare presupune folosirea unei baterii care alimentează un cristal de quartz. În general sunt ceasuri foarte precise, neavând nevoie de o înteținere specială sau de o curățare periodică. Tot ce trebuie să faceți este să înlocuiți bateria o dată cam la doi ani.
2. Mecanism automatic
Variantă modernă a ceasurilor mecanice, ceasurile cu mecanism automatic sunt varianta preferată a multora dintre cumpărătorii actuali. Acest tip de mecanism a fost inventat în 1923 și a fost un pas important al evoluției ceasurilor mecanice, până la apariția de mai târziu a ceasurilor cu quartz. Printre marcile cele mai importante care realizează cesuri cu acest tip de sistem amintim: Seiko, Tissot, Zeppelin, Orient, Citizen. Avantajul sistemului constă în faptul că mecanismele nu mai trebuie să fie activate manual prin întoarcerea periodică a rotiței, mișcarea mâinii celui care poartă ceasul este cea care asigură funcționarea ceasului.
3. Mecanism Eco-Drive
Producătorul japonez Citizen este inventatorul sistemului Eco-Drive, prin care acumulatorul se încarcă de la o sursa de lumină, naturală și chiar artificială, nemaifiind nevoie ca ceasurile să fie purtate pentru a se încarca, asigurînd astfel energie ecologică, gratuită și inepuizabilă. Prima generație de ceasuri din seria Eco Drive a fost lansată în 1995, ele cunoscând de atunci numeroase îmbunătățiri în ce privește calitatea, fiabilitatea și designul.
4. Mecanism mecanic
Acesta este tipul de mecanism folosit de cele mai multe dintre cesurile clasice. Ele trebuie să fie întoarse periodic, de obicei cam o dată pe zi, pentru a stoca energie kinetică într-un arc ce se detensionează treptat prin transferarea energiei la piesele componente ale sistemului. Cel mai mare producător din domeniu este ETA, o firmă elvețiană. Insă producătorii multor marci de prestigiu își realizează singuri aceste mecanisme.
Toate acestea fiind spuse, în funcție de preferințe și de buget, rămâne la latitudinea fiecărui cumpărator să aleaga unul dintre aceste tipuri de ceasuri.
Pentru orice variantă ați opta, în magazinul online Watchshop.ro găsiți întotdeauna o gamă impresionată de ceasuri deosebite, cu diverse tipuri de mecanisme, la cele mai avantajoase prețuri.