Tokyo: O ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice între Covid și reziliență

Vineri, 23 iulie, la Tokyo s-a desfășurat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. O ceremonie, spun în relatările lor corespondenții presei internaționale, foarte sobră, într-un stadion olimpic aproape vid. Această a 32-a Olimpiadă are ca deviză «rezilienţa prin sport». În timp ce sute de milioane de persoane de pe glob s-au aflat în fața televizoarelor, cele 68.000 de locuri de pe stadionul olimpic din capitala Japoniei erau practic neocupate. Șefii de stat și de guvern prezenți, între care președintele Franței, Emmanuel Macron, au fost rugați să vină însoțiți de delegații foarte restrânse.

Mulți dintre atleți nu au participat la Parada națiunilor

Inclusiv atleți veniți să participe la JO 2021 (circa 11.000) nu s-au aflat printre participanții la parada națiunilor. Spre exemplu, Etiopia a participat, simbolic, doar cu doi purtători ai drapelului țării, deși la competiții vor fi prezenți 38 de sportivi. Conform tradiției, Grecia, leagănul olimpismului, s-a aflat în fruntea paradei, urmată de… echipa refugiaților. Abia apoi au urmat reprezentanții țărilor, în ordine alfabetică, excepție făcând reprezentanții Statelor Unite, care vor găzdui JO din 2028 la Los Angeles, și cei ai Franței, care va găzdui JO 2024 la Paris, ocupând primele locuri înaintea coloanei țărilor venite la Tokyo anul acesta.

Înaintea paradei, o ceremonie foarte sobră a fost organizată în prezența împăratului Japoniei, Naruhito, axată pe deviza «reziliența prin sport» și pe curajul sportivilor și al sportivelor. «Să mergem înainte» («Aller de l’avant») este credo-ul actualelor Jocuri Olimpice ce au loc pe fondul pandemiei de coronavirus care a ucis peste 4 milioane de persoane și a bulversat alte miliarde de cetățeni ai planetei.

Jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka a fost cea care la încheierea ceremoniei de deschidere a JO 2021 a sosit cu flacăra olimpică și a aprins vaza olimpică ce va rămâne vie până în ziua de 8 august. Reamintim că la această olimpiadă participă 11.090 sportivi veniți din întreagă lume (în total 206 delegații) ce-și vor disputa 339 titluri la 33 sporturi.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW