Încălzirea unei case prin intermediul unei centrale termice poate să pună probleme serioase în ceea ce privește eficientizarea costului, consumului și a randamentului necesar pentru a menține o temperatură optimă.
Iată trei categorii de centrale termice pe care le puteți achiziționa de pe un site precum acesta, care oferă o gamă variată de unde puteți alege modelul potrivit pentru necesitatea dumneavoastră.
- Centralele electrice
- Ușor de exploatat
- Putere redusă
- Costisitoare
- Necesită modificări ale branșamentului la rețeaua electrică
- Centrale termice pe combustibil solid (lemne sau cărbune)
- În medie 250 lei/ m.c. de lemne pe țară
- Montare costisitoare
- Investiție mare inițială
- Instalație complicată
- Putere relativ mare
- Combustibil moderat de scump
- Ușor de folosit
- Instalate doar de către persoane specializate.
Majoritatea situațiilor se confruntă cu o insuficiență a informaților necesare pentru a lua o decizie proprie. Astfel, pentru a vă putea formula o alegere proprie în privința produsului pe care doriți să-l achiziționați, o serie de factori precum cei de mai jos vă pot oferi câteva puncte de reper.
Măsurarea capacității de încălzire poate fi făcută prin urmărirea unor indicatori precum aceștia:
- Aerul cald inițial se va aduna la nivelul tavanului, aici vor exista diferențe de încălzire din cauza înălțimii, de exemplu diferențe dintre: 2,5m sau 4,5m.
- Pierderea temperaturii prin pereți este mai mare atunci când există o diferență mare între temperatura exterioară și cea interioară a peretelui
- Pentru fiecare metru cub de aer, sunt considerați suficienți 40 wați de putere termică
- Fiecare geam contribuie cu 100 de wați la coeficientul total necesar încălzirii casei, iar fiecare ușă 200 de wați
- Pentru o casă, coeficientul de măsurare a capacității este în mod normal 1,5 iar la apartamente de 2-4 camere ajunge undeva la 1,2-1,3 depinzând de materialele de construcție și grosimea pereților.
De exemplu, dacă vrem să încălzim o casă, vom calcula capacitatea de încălzire a unui nivel. Să presupunem că: avem L=12m Î=3,2 și Lățimea de 6,5m, cu patru geamuri și două uși. Astfel avem următoarele:
- Pardoseala are 12*6,5 =78 metri pătrați
- Volumul 78*3,2 = 249,6
- Astfel avem valoarea puterii termice necesare: 249,6*40w= 9984 wați
- Cele patru geamuri și două uși vor adăuga încă 800 de wați la total: 9984+400+400=10,784
- Fiind vorba de o casă adăugăm coeficientul de 1,5 și obținem: 10,784*1,5= 16,176
- 16,176 ne poate arăta că avem nevoie de o centrală de aproximativ 16 Kw pentru a încălzi un etaj de dimensiunile din exemplu.
Aceeași metodă o puteți folosi pentru a mări acuratețea alegerii dumneavoastră în momentul în care doriți să cumpărați o centrală termică. În cele din urmă, cu cât adăugați mai mulți factori pe lângă cei bază, cu atât mai puțin din suma alocată este irosită pe funcții care nu sunt neapărat necesare. Acuratețea pe care o oferă o astfel de planificare va evita costuri adiționale spre lucruri precum: o putere peste necesitatea casei, încălzire insuficientă sau costuri prea mari irosite pe acestea.