Pentru ca cei mici să învețe lucruri noi cu plăcere în fiecare zi, este important ca activitățile zilnice să fie cât mai variate, să stimuleze curiozitatea și să permită dezvoltarea de abilități noi prin joacă. Este ideal să se pună accentul în special pe dezvoltarea concentrării, capacității de a rezolva probleme, abilităților motorii, limbajului, vocabularului, gândirii, abilităților matematice timpurii și capacității de a citi.
Pentru ca procesul de învățare să fie cât mai interactiv și distractiv în fiecare zi, iată trei materiale educative utile pentru orice grădiniță.
1. Jocuri și jucării educative
Poți stimula învățarea prin joacă în orice context cu ajutorul unor jocuri sau jucării educative care sunt potrivite pentru scopurile urmărite. În funcție de alegere, aceste materiale recomandate pentru orice grădiniță pot asigura stimulare cognitivă și pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, gândirii critice și a capacității de a rezolva probleme.
Spre exemplu, în gama de jucării educative Learning Resources poți descoperi inclusiv seturi de matematică amuzante și colorate care permit vizualizarea cu ușurință a unei diversități de concepte matematice, jocuri de logică, forme geometrice colorate și jocuri de strategie. Prin urmare, poate contribui la dezvoltarea unei varietăți de abilități, inclusiv cele sociale pentru că majoritatea opțiunilor pot fi utilizate de un copil sau mai mulți.
Aceasta gamă include și jucării STEM, jocuri de sortare a culorilor sau a animăluțelor, ustensile pentru experimente amuzante care pot contribui la dezvoltarea abilităților motorii fine și jocuri interactive al căror principal obiectiv este de a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte inteligența emoțională.
2. Cărți educative
Cărțile sunt materiale educative esențiale pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte abilități cognitive și să asimileze informații noi. Totodată, pot contribui semnificativ la dezvoltarea limbajului și a vocabularului. Orice oră de lectură invită la conversație, stimulează creativitatea și încurajează atenția la detalii, necesară pentru a înțelege mai bine fiecare personaj.
Poveștile clasice pot fi combinate cu cărți care introduc activități haioase și educative sau o limbă străină precum engleza. Sunt ideale opțiunile care întăresc mesajul educațional pe care vor să îl transmită cu ilustrații și culori cât mai atractive. Un atlas al naturii sau al drapelelor poate fi la fel de indicat pentru ca cei mici să descopere mai multe despre lumea care îi înconjoară.
3. Materiale pentru lucru manual și desen
Pentru că dezvoltarea creativității este la fel de importantă ca dobândirea cunoștințelor de matematică, între materialele educative necesare pentru orice grădiniță se află și cele dedicate lucrului manual și desenului sau picturii. Fie că este vorba de foarfecă, lipici și hârtie creponată sau seturi complete care îi permit celui mic să creeze propriile brățări sau să învețe să croșeteze, astfel de resurse pentru lucru manual pot asigura ore întregi de activități distractive.
Desenul și pictura sunt cel puțin la fel de benefice și distractive pentru cei mici pentru că le permit să-și canalizeze energia creativă și să experimenteze cu o mulțime de culori. Inclusiv creta pentru desene pe asfalt sau pe tablă este o opțiune pe care nu ar trebui să o omiți, fiind excelentă pentru activități de grup desfășurate în grădinițe. Poți opta și pentru crearea unor elemente pe care copiii le vor putea utiliza în fiecare zi. Spre exemplu, îi poți surprinde cu un set de ceai pe care îl pot personaliza pictând modelul preferat.
Materialele educative joacă un rol important in stimularea dezvoltării cognitive, emoționale și sociale a copiilor aflați la vârsta grădiniței. Alese în funcție de obiectivele de învățare stabilite pot contribui la planificarea de activități interactive și distractive în fiecare zi.