Mereu tindem să credem faptul că fibrele sintetice sunt un material prost sau slab calitativ pentru textilele dintr-o cameră. Chiar din potrivă, multe dintre următoarele exemple sunt chiar printre cele mai utilizate în confecția de cuverturi sau cearceafuri, care nu doar că se dovedesc mai calitative dar sunt și mai durabile decât multe alte materiale naturale de slabă calitate.
Dar, cu toate acestea, ținând cont de faptul că prețul poate reprezenta un criteriu foarte important aici, multe dintre astfel de fibre nu oferă nimic dincolo de scopul practic pentru care au fost concepute. Prin urmare, iată care sunt acele materiale folosite în textilele din dormitorul tău, despre care nu știai ca sunt defapt doar alternative ieftine la alte materiale superioare:
3. Poliester

Cuverturile din poliester sau cunoscute drept „fleece” fac ca această fibră textilă să fie foarte recunoscută pentru faptul că se regăsește în combinație cu materiale precum bumbacul sau inul pentru a-i spori rezistența. Însă, nimeni nu spune că acest material este folosit și pentru a reduce considerabil costurile la articole textile ce ar costa mult mai mult în mod normal. Poliesterul este de asemenea, un înlocuitor eficient pentru fibrele naturale care nu au o rezistență atât de bună, precum bumbacul, inul, mătasea sau cașmirul.
În cazul lenjeriilor de pat, astfel de țesături întâmpină o altă problemă și anume electricitatea statică. Ținând cont că astfel de fibre pot fi realizate chiar și din PET-uri reciclate, frecarea și contactul cu alte materiale acumulează electricitate statică, devine mai rigidă și creează senzația de neplăcere.
2. Acrilul

Un alt material textil ca și poliesterul, doar că acesta este mai mult similar cu lâna sau bumbacul. Acest material dispune, din nou, de aceiași proprietate de a fi foarte rezistent și termoizolant, astfel, o cuvertură din acril este o alegere ingenioasă pentru o cuvertură care să imite textura și căldura uneia de lână.
Cu toate acestea, îi lipsește semnificativ plăcerea și finețea la atingere, acrilul este mult mai rigid, mai aspru și contactul cu pielea provoacă acele mâncărimi specifice unui material sintetic. Mai mult decât atât, lipsa unui miros specific împreună cu toate dezavantajele de mai devreme fac ca astfel de țesături să se regăsească doar în lenjeria ieftină și inconfortabilă.
1. Bumbacul de proastă calitate

Chiar și unul dintre cele mai cunoscute materiale textile poate avea dezavantajele sale. La fel cum există bumbac de foarte bună calitate și țesut excelent, în același timp pot fi folosite fibre inferioare pentru a reduce costuri de producție, timp și mână de lucru. Știm foarte bine că ne place să ne orientăm după etichete ce arată 100% bumbac iar prețul să fie cât mai mic. Ei bine, acest lucru nu este întotdeauna posibil, ținând cont de faptul că acest material, fiind natural, necesită mult mai multă atenție și condiții cât mai bune pentru a-i dobândi proprietățile sale celebre.

Dar, dacă ești în căutarea unei cuverturi de pat deosebite, încearcă să-ți orientezi gusturile către o fibră textilă naturală aparte. Puține elemente ce se regăsesc în dormitor inspiră la fel de multă atenție la calitate și rafinament precum sunt cuverturile dintr-un material sustenabil și delicat precum cele din țesătură din pânză de in, ale cărui proprietăți pătrund dincolo de un aspect și o rezistență dificil de reprodus. În cele din urmă, oricât de mult am vrea să acordăm atenția cuvenită și opțiunilor de buget pentru accesoriile în care ne învăluim somnul, adevărul constă într-o simplă decizie, dorești ceva bun, sau… ceva de nedescris?