Majoritatea dintre noi am avut momente în care am simţit că lipseşte ceva din viaţa noastră. Nu întotdeauna am putut identifica exact care este veriga lipsă, iar singura soluţie pentru a scăpa cât mai rapid de această stare neplăcută este să ne facem o introspecţie.
Calitatea vieţii poate fi afectată de mai mulţi factori, cum ar fi obiceiurile alimentare, stilul de viaţă, starea generală de sănătate sau chiar relaţiile pe care le avem cu cei din jur. Pot exista momente în care să ne simţim blocaţi, dar fără a şti exact care este motivul. Obişnuiţi fiind să bifăm pe lista noastră reuşitele, poate ai deja un job bine plătit, unde te simţi bine, ţi-ai luat deja o locuinţă pe care ai amenajat-o aşa cum ţi-ai dorit şi te-ai căsătorit cu persoana pe care o iubeşti, dar, totuşi, ceva lipseşte.
Iată câteva din lucrurile care te pot ajuta:
- Nevoia de a schimba locul
Deşi noi, românii, suntem în continuare foarte legaţi de ideea de a fi proprietari de case şi suntem destul de reticenți la ideea mutării, este foarte posibil ca motivul pentru care nu te simţi pe deplin confortabil cu viaţa ta să fie tocmai faptul că este necesar să schimbi locul.
Gândeşte-te dacă, atunci când ajungi acasă, ai acel sentiment de linişte, ca şi cum toată agitaţia de pe timpul zilei a rămas în urmă, iar acum te poţi relaxa cu adevărat. Dacă nu simţi asta, vezi care ar putea fi cauzele:
- poate locuinţa ta are o dimensiune prea mică pentru nevoile tale;
- poate locuieşti într-o casă prea mare, care generează costuri semnificative;
- modul în care ai ales să-ţi amenajezi casa nu se mai potriveşte cu vibe-ul tău actual;
- poate cartierul sau oraşul în care te afli nu este ceea ce ai nevoie, în acest punct al vieţii tale.
Odată ce îţi oferi răspunsurile necesare, vei vedea că soluţia va veni singură. Important este să ştii ce ai de făcut: poate ai nevoie doar de o redecorare a casei sau poate vrei să verifici lista cu oferte pentru apartamentele de vanzare din Cluj şi să nu amâni momentul.
- Nevoia de a-i avea pe cei dragi aproape
Cui nu i s-a întâmplat să uite, în anumite zile, să mănânce sau chiar să se prezinte la o programare importantă? Viaţa se desfăşoară cu asemenea rapiditate încât putem ajunge să uităm de noi. Această viteză ameţitoare ne poate ajuta să finalizăm cât mai multe task-uri într-o zi, dar poate aduce, din păcate, şi o senzaţie de epuizare fizică şi psihică. Paradoxal, deşi reuşim să ducem la bun sfârşit atât de multe lucruri, este posibil să neglijăm tocmai o parte esenţială din viaţa noastră: oamenii dragi.
Atunci când timpul nu este suficient, poţi ajunge să te simţi incomplet, deşi, aparent, le ai pe toate. Planificarea unei mese acasă la tine, împreună cu familia şi prietenii, poate fi un mod excelent de a umple golul din suflet.
- Nevoia de a te regăsi
Deşi poate părea o replică dintr-un film, există perioade în care eficienţa de care dăm dovadă în viaţa de zi cu zi poate duce la un sentiment de epuizare psihică. Atunci când îţi canalizezi energia spre rezolvarea problemelor şi a responsabilităţilor zilnice, este foarte uşor să ajungi să uiţi să îţi alimentezi sufletul cu hrana de care are nevoie.
Unul din motivele pentru care poţi ajunge să nu te mai simţi bine cu viaţa pe care o duci poate fi oboseala psihică. Cea mai simplă modalitate de a depăşi această fază este să îţi iei o pauză. Ideal ar fi să pleci într-o călătorie, dar, dacă nu este posibil, poţi încerca şi să te rupi măcar câteva zile de problemele de la job şi să te bucuri de activităţile tale preferate.
Atunci când simţi că ceva nu este ok, dincolo de problemele cotidiene, este un semn clar că ai nevoie de o schimbare. Sperăm ca exemplele noastre de mai sus să te ajute să identifici mai uşor problema şi să o depăşeşti repede şi bine.