Anul acesta, pandemia de COVID-19 a schimbat întregul mod de viață al umanității. Și, ca și cum nu era suficient, acum ne apropiem cu pași repezi și de venirea sezonului gripal. De aceea, este timpul să luăm toate măsurile pentru a ne proteja organismul de infecția cu virusul gripal. Care sunt cele mai importante informații cu privire la vaccinarea antigripală? Descoperă-le, în rândurile de mai jos.
Cum funcționează vaccinul gripal?
Vaccinul gripal conține fie o tulpină atenuată a virusului gripal, fie fragmente din acesta. Atunci când componentele virale ale vaccinului intră în contact cu sistemul imunitar, organismul sintetizează anticorpi capabili să ne protejeze, în cazul unui eventual contact cu virusul gripal.
Câte tipuri de vaccin gripal există?
Pe piața farmaceutică românească, există două tipuri de vaccinuri gripale:
- Vaccinul gripal inactivat, administrat sub formă de injecție intramusculară;
- Vaccinul gripal atenuat condiționat, sub formă de spray cu administrare intranazală.
Ambele vaccinuri conțin elemente aparținând celor 4 tulpini ale virusurilor gripale (două tulpini de tipul A și două tulpini de tipul B) și respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru emisfera nordică.
Când trebuie administrat vaccinul?
Autoritățile recomandă ca vaccinarea antigripală să aibă loc înainte de sfârșitul lunii octombrie, lună în care virusul gripal începe să circule în comunitate. În cazul copiilor care nu au fost vaccinați anterior împotriva gripei sezoniere, vor fi necesare două doze de vaccin, administrate la un interval minim de 4 săptămâni. Astfel, pentru aceștia, procedura de vaccinare poate fi demarată mai devreme.
Care este vaccinul potrivit?
Vaccinul gripal atenuat cu administrare intranazală este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, iar vaccinul gripal inactivat, cu administrare injectabilă, este indicat adulților.
Cine trebuie să se vaccineze?
Vaccinul gripal nu este inclus în schema națională obligatorie de vaccinare, însă, este recomandat ca întreaga populație să și-l administreze pentru preveni infecția gripală și pentru a-i proteja pe cei care nu pot fi vaccinați. Există categorii de pacienți care prezintă un risc crescut de a face forme severe, iar pentru aceștia vaccinarea antigripală este prioritară. Printre aceste categorii de pacienți se numără cei cu:
- Patologii respiratorii precum astm, BPOC;
- Diabet;
- Patologii cardiace (sindrom coronarian cronic, insuficiență cardiacă);
- Obezitate;
- Boală renală cronică;
- Patologii hepatice;
- Patologii neurologice (Parkinson, scleroză multiplă);
- Sistem imun compromis (infecție cu HIV, tratament pe bază de corticosteroizi, pe termen lung).
De asemenea, se recomandă ca toate femeile însărcinate să fie vaccinate antigripal, atât pentru protecția lor, cât și pentru cea a bebelușului.
Cine nu ar trebui să se vaccineze?
Majoritatea adulților se poate vaccina în siguranță. Vaccinarea antigripală este contraindicată doar în cazul pacienților cu istoric de reacții alergice severe (de tipul șocului anafilactic) la proteinele din ou. În plus, în cazul pacienților cu sistemul imun compromis, nu este recomandată vaccinarea cu vaccinul gripal atenuat, ci se recomandă administrarea vaccinului inactivat.
Care sunt cele mai frecvente reacții adverse?
Vaccinarea antigripală este, în general, foarte bine tolerată. Ocazional, pot apărea reacții adverse ușoare precum:
- Creșterea ușoară a temperaturii;
- Dureri musculare;
- Dureri la locul înțepăturii.
În concluzie, vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de a preveni infecția cu virusul gripal. Discută cu medicul tău de familie despre posibilitatea vaccinării. Informarea corectă este cea mai valoroasă unealtă. Nu ezita să-l întrebi și despre alte boli ce pot fi prevenite eficient prin vaccinare. Doar medicul este cel care îți poate oferi cele mai bune informații despre diverse subiecte de interes precum simptomele rujeolei sau prevenirea infecției cu HPV.
Surse informative
Flu Vaccine. 21 Sept. 2020, www.nhs.uk/conditions/vaccinations/flu-influenza-vaccine/.
“Key Facts About Seasonal Flu Vaccine.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 11 Sept. 2020, www.cdc.gov/flu/prevent/keyfacts.htm.
Could the Acer Iconia W4 change the opinion within the technology business? Usually you would put a keypad on exit/entry point such as working on my door or back of the entry way. Well one with the big things is 4G compatibility.