10.6 C
București
marți, 20 aprilie

Tot ce trebuie sa stii pentru achizitionarea echipamentelor agricole prin leasing financiar

Romania se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat potential agricol, dar cu toate acestea, la nivel national, se inregistreaza o deficienta in ceea ce priveste echipamentele agricole performante. Acest aspect are o influenta majora asupra recoltei si a productivitatii fermelor.

In acest sens, companiile de leasing financiar au venit cu solutii avantajoase pentru fermierii care doresc sa isi creasca performantele privind recolta si calitatea acesteia. Metoda de finantare reprezinta o solutie optima pentru firmele sau persoanele fizice autorizate (PFA) care nu isi permit achizitionarea echipamentelor si utilajelor agricole sau nu doresc sa blocheze fluxul financiar al companiei.

Particularitatile leasingul financiar pentru echipamente agricole

Leasingul financiar este o forma de finantare bazata pe un sistem de plati succesive. Ratele lunare vor fi platite pentru utilizarea bunului solicitat pe o perioada determinata.

Pe langa aceste aspecte, exista si urmatoarele avantaje ale metodei de finantare, care vin in ajutorul firmelor cu profil agricol:

  • la finalul perioadei contractuale, compania solicitanta devine proprietarul utilajelor sau echipamentelor agricole, platind valoarea reziduala si a eventualelor obligatiuni de plata, stabilite inca de la inceput in contract;
  • persoana sau firma solicitanta va avea acces imediat la utilizarea bunului;
  • avansul pentru accesarea unei astfel de finantari incepe cu 5%;
  • contractul de leasing financiar pentru echipamente si utilaje agricole poate varia intre 12 si 96 de luni (in cazul vehiculelor second-hand, varsta bunului va fi cumulata cu perioada de finantare);
  • pot fi solicitate atat echipamente sau utilaje agricole noi, cat si second-hand;
  • in cazul unui astfel de contract de leasing, garantia va fi reprezentata chiar de bunul finantat;
  • ratele vor putea fi achitate sezonier, deoarece platile se fac in functie de incasarile firmei solicitante;
  • companiile care doresc sa achizitioneze utilaje si echipamente agricole pot primi finantare atat in lei, cat si in euro;
  • un alt avantaj este reprezentat de rapiditatea cu care se pot accesa fondurile necesare achizitionarii bunurilor. Majoritatea companiilor de leasing financiar pun la dispozitie pe site un sistem de aprobare a documentatiei pentru aplicatie, in maxim 24 de ore de la procesare;
  • chiar si dupa semnarea contractului, se vor mai putea face anumite modificari in functie de nevoile firmei sau ale persoanei fizice solicitante. Aceste modificari vor depinde de indeplinirea unor conditii, printre care si scurtarea sau prelungirea perioadei de leasing, rambursari anticipate sau cesionari de contracte de finantare.

Prin accesarea unui leasing financiar, agricultorii sau fermierii pot cumpara utilaje si echipamente fara sa-si afecteze bugetul.

Care sunt documentele necesare pentru a accesa un leasing utilaje agricole?

Prin accesarea unui leasing financiar pentru utilaje sau echipamente agricole, companiile sau persoanele fizice autorizate vor beneficia de avantajul unei birocratii reduse. Majoritatea firmelor care ofera astfel de servicii de finantare pun la dispozitie pe site un calculator prin care se pot aproba cererile de finantare in maximum 24 de ore de la aplicare.

Solicitantul trebuie sa completeze o cerere de finantare si un acord de consultare a bazei de date CRC (Centrala Riscului de Credit). Aceste documente pot fi gasite si pe site-urile companiilor de leasing. Dupa completare, sunt trimise catre firma de leasing, pentru a fi analizate. Contractul se va activa dupa plata integrala catre furnizorul ales si dupa semnarea procesului verbal de predare – primire a bunului finantat.

Prima rata va fi achitata in luna urmatoare, iar restul ratelor vor fi emise in functie de  oferta primita, dar si de tipul de scadentar agreat.

Cum afli daca esti eligibil pentru un leasing financiar?

Companiile cu profil agricol sau PFA-urile care vor sa apeleze la un leasing financiar pot afla daca sunt eligibile cu ajutorul unui calculator online. Acesta se poate gasi pe  site-urile firmelor care ofera acest serviciu. In urma acestui calcul, vei afla care este  avansul minim, perioada maxima de contract, dar si costurile totale la care sa te astepti. Calculatorul iti va arata si valoarea ratei lunare pentru echipamentele sau utilajele pe care vrei sa le achizitionezi.

Prin aceasta metoda de finantare, agricultorii romani sunt sprijiniti in planurile de dezvoltare, tehnologizare si modernizare. Majoritatea firmelor care ofera servicii de leasing gasesc soutii de finantare adaptate nevoilor fermierilor. Mai mult, persoanele solicitante pot beneficia si de consultanta personalizata pe toata durata procesului de accesare a finantarii.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW