Mediterana este, la ora actuală, una dintre zonele maritime cele mai funeste din lume, relevă un raport intitulat «Voiajul disperării», dat publicității de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR).
Mediterana a fost în primele luni ale acestui an «mai ucigașă ca oricând». Peste 1.600 de persoane și-au găsit acolo moartea de la începutul acestui an, confirmă un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR). Surprinzător în raportul respectiv este faptul că, deși numărul migranților ce se aventurează să traverseze Mediterana spre Europa s-a diminuat în perioada analizată cu 41%, rata mortalității a crescut considerabil.
O persoană din 18
Raportul mai sus amintit precizează că între lunile ianuarie și iulie anul acesta, «o persoană din 18 și-a pierdut viața încercând să traverseze Mediterana. În aceeași perioadă a anului 2017, raportul respectiv era de o persoană la 42. Acest raport confirmă încă o dată că Mediterana este «zona maritimă cea mai funestă din lume», a afirmat și Pascale Moreau, directoarea HCR pentru Europa. La începutul lunii august, ca urmare a măsurii luate de guvenul actual al Italiei de a închide porturile italiene pentru navele salvatoare de migranți, HCR a identificat un număr de doar aproximativ 60.000 de migranți ce au traversat Mediterana de la începutul lunii ianuarie, reprezentând doar jumătate din numărul celor ce s-au aventurat spre Europa în aceeași perioadă a anului 2017. Raportul HCR semnalează că, în ultimele luni, îndeosebi după refuzul Italiei de a mai primi migranți, principala poartă de intrare în Uniunea Europeană a devenit Spania. Cifre dintre cele mai recente, incluse în raportul HCR, arată că peste 27.600 migranți au sosit în Spania, prin Mediterana, de la începutul anului acesta, ceea ce reprezintă o creștere de 130% față de anul precedent.