Capitala Beijing a primit, în ultimele zile, vizitele unor personalităţi americane din cercurile politice şi comerciale. Având în vedere că Statele Unite ale Americii au lansat un război comercial împotriva lumii, acest fenomen este destul de neobișnuit.
Fiind primul politician care a vizitat China după instalarea noii administraţii americane, senatorul republican Steve Daines a atras atenția la prima sa vizită la Beijing. Steve Daines are o relație strânsă cu președintele american Donald Trump. A lucrat în China în anii ’90 ca director executiv al unei companii americane, fiind cunoscut ca „una dintre rarele personalități politice americane cu experienţă de muncă în China”. De asemenea, el a participat la negocierile comerciale chino-americane în timpul primului mandat al lui Trump. Acum, când SUA au impus noi tarife vamale suplimentare Chinei, vizita lui Steve Daines este interpretată de analişti ca cea mai recentă mișcare de menținere a comunicării între China și SUA.
Poziţia Chinei în relaţiile cu SUA a fost exprimată într-un mod foarte sincer şi direct de către oficialii chinezi în timpul întâlnirilor cu Steve Daines. Potrivit acestora, cu cât relaţiile chino-americane sunt mai dificile, cu atât este mai important să fie protejată şi dezvoltată baza cooperării economice și comerciale bilaterale, pentru a continua să fie injectată stabilitate în relaţiile dintre cele două țări. Nu există câştigători în războiul comercial. Dezvoltarea și prosperitatea niciunei țări nu sunt obținute prin creșterea tarifelor. Dezechilibrele comerciale trebuie rezolvate prin extinderea „tortului cooperării” și creșterea beneficiilor comune. Aceste declaraţii constituie nu doar un avertisment pentru SUA să nu escaladeze războiul comercial, ci și subliniază încă o dată natura reciproc-avantajoasă a colaborării economice și comerciale chino-americane și oferă soluţii fundamentale pentru rezolvarea problemelor comerciale dintre cele două ţări.
Aproape simultan cu vizita lui Steve Daines, șefii multor companii americane mari cunoscute, cum ar fi Eli Lilly, Qualcomm, Apple, Blackstone, Cargill și FedEx, au venit și ei la Beijing. O parte importantă a agendei lor a fost participarea la Forumul anual de Dezvoltare a Chinei. La ediția din acest an au venit 27 de companii americane, care reprezintă o treime din numărul total al participanţilor. Potrivit analiştilor, în contextul în care administrația americană escaladează războiul comercial global, numeroase companii americane mari vin în China, demonstrând cu tărie susţinerea fermă a acestora faţă de conceptul de comerţ global deschis și dorinţa lor de a fi stabilă cooperarea economică chino-americană. Mai important este faptul că guvernul chinez a lansat, recent, o serie de politici puternice de încurajare a deschiderii externe și atragere a investiţiilor străine, care au convins companiile americane că tendinţa de creştere pe termen lung a economiei chineze rămâne neschimbată, iar extinderea investiţiilor și consolidarea prezenţei lor în China vor aduce beneficii enorme.

Șefii companiilor americane vizitează China, iar în SUA, nemulţumirea faţă de politicile economice eronate ale Casei Albe crește continuu și în interiorul țării. Cauza este simplă: deși instrumentul tarifar american împotriva altor ţări încă n-a fost valorificat pe deplin, economia americană este lovită tot mai grav. FED a declarat de curând că incertitudinile privind perspectiva economică a SUA cresc, iar instituţii precum J.P. Morgan, Goldman Sachs și Moody’s au ajustat în sus previziunile privind riscul de recesiune economică americană. Mulţi analişti subliniază că războiul comercial declanșat sub steagul „naţionalismului economic” nu poate corecta dezechilibrele comerciale sau readuce producţia în SUA, dimpotrivă, va agrava riscul de stagflaţie și problemele sociale în ţară, izolând SUA pe plan internaţional.
Indiferent de modul în care politicieni americani încearcă să justifice războiul tarifar, oamenii raţionali înţeleg clar că barierele tarifare vor distruge comerţul global liber, vor destabiliza lanţurile globale de aprovizionare – de care și SUA depind – și vor submina interesele capitalului și firmelor americane la nivel mondial. În această situaţie, senatorul Steve Daines este aşteaptat să aducă în SUA ceea ce a văzut și auzit în China, să transmită lumii un mesaj clar: cooperarea aduce beneficii reciproce, iar confruntarea îi rănește pe toţi.