Una din cele mai importante preocupari ale oamenilor, atat a celor care locuiesc in medii rezidentiale, cat si a celor care detin o afacere in domeniul comercial sau industrial este reprezentata de ventilatie.
Exista doua tipuri de ventilatie pe care acestia sunt sfatuiti sa le iain calcul, si anume ventilatia naturala si cea artificiala. Exista diferente clare intre cele doua tipuri de ventilatie. In timp ce in cazul ventilatiei artificiale, este nevoie de cosuri de fum si de alte sisteme de ventilatie complexe, ventilatia naturala se realizeaza intr-un mod mult mai simplu si mai putin solicitant.
Ventilatie naturala vs. ventilatie artificiala – principalele diferente si principiu de functionare
Ventilatia naturala este acel tip de ventilatie care nu necesita echipamente electrice, cum ar fi ventilatoare sau motoare si este produsa de factori naturali cum ar fi nivelul presiunii, puterea vantului si chiar scaderea temperaturii interioare si exterioare. Ventilatia naturala nu este cea mai eficienta varianta, pentru ca nu poate furniza un schimb de aer corect. Ventilatia naturala nu poate asigura schimbul de aer minim pentru incintele industriale, spre exemplu, ci este mai degraba folosota pentru ventilatia pasiva a incintelor ocupate ocazional.
Echipamentele pentru ventilatie mecanica asigura un schimb de aer activ si functioneaza fie continuu, fie periodic, in functie de nevoi. Comparativ cu ventilatia naturala, cea mecanica functioneaza indiferent de conditiile naturale si de diferenta de temperatura exterioara si interioara. Componentele de baza ale unui sistem de ventilatie ce furnizeaza un schimb de aer controlabil sunt ventilatoarele si motoarele electrice. Va recomandam gama larga de sisteme de ventilatie STERAL.
In timp ce ventilatia naturala este usoara si economica, realizata in timpul constructiei, cea mecanica necesita asamblare si configurare facila daca echipamentul este folosit in mod corect. Ventilatia naturala nu are nevoie de mecanisme electrice si nu consuma energie, dar ventilatia mecanica necesita conectara la reteaua electrica si cosuma energie electrica. Din punct de vedere al duratei de viata, in timp ce ventilatia naturala nu prezinta risc de avarie, sistemele de ventilatie mecanica au o durata de viata destul de mare, insa se pot defecta.
O alta diferenta intre sistemele de ventilatie naturala si cea mecanica tine de vremea de afara. In timp ce ventilatia naturala depinde de vreme si este foarte scazuta vara, ventilatia mecanica nu depinde de vreme. Pierderile termice sunt foarte importante pentru utilizatorii unui sistem de ventilatie. Pierderile termice in cazul sistemului de ventilatie natural sunt semnificative in timpul iernii, in timp ce in cazul sistemului de ventilatie mecanic acestea nu sunt atat de mari, mai ales daca este folosita tehnologia cu recuperare de caldura.
Nu in ultimul rand, o alta diferenta importanta intre cele doua sisteme de ventilatie este legata de curent, care in cazul sistemului de ventilatie natural poate crea neplaceri, in timp ce in cazul sistemului de ventilatie mecanic nu este necesara deschiderea ferestrelor. Filtrarea, incalzire sau racirea aerului adus din exterior la interior inainte de livrarea in locuinta sunt posibile numai in cazul sistemului de ventilatie mecanic.