In Romania, Craciunul inseamna mai mult decat decorarea brazilor de Craciun si oferirea de cosuri cadou. Tara este bine cunoscuta pentru numeroasele sale traditii si superstitii din preajma sarbatorilor ortodoxe, iar Craciunul nu face exceptie.
Una dintre cele mai populare traditii de Craciun este mersul cu colindul. Desi traditiile variaza in functie de zona, ritualul de amerge din casa in casa si de a canta colinde a supravietuit in cea mai mare parte a tarii. In Romania, atat copiii, cat si adultii colinda in ajunul Craciunului. De fapt, in Bucuresti si in alte orase mari incep cu mult timp inainte, deoarece incearca sa mearga in cat mai multe case posibil. Daca locuiti intr-un loc de locuinte, este posibil sa fi fost deja colindati de catre acestia. Colindatorii se astepata sa primeasca de obicei lucruri simbolice, cum ar fi fructe, nuci, biscuiti sau pahare de vin pentru adulti, in schimbul cantecului lor. In zilele noastre, oamenii ofera si bani, suma depinzand de numarul de persoane din grupul de colindatori.
In mod traditional, colindatorii au clopotei, bice si tobe si scot zgomote pentru a alunga spiritele rele. Unii dintre ei poarta si costume sau masti care simbolizeaza diverse animale, cum ar fi ursi, capre si cai, care reprezinta fortele raului. In mediul rural, traditia colindului dainuie sub diverse forme. Exista o traditie impresionanta, care se pastreaza in principal in regiunile Moldovei si Bucovinei, numita Dansul Ursului. Grupul este alcatuit din tineri barbati costumati in ursi, precum si dresori. Fiecare dintre ei joaca un rol in acest ritual. Ritualul reprezinta moartea si renasterea ursului, care simbolizeaza Anul Nou care urmeaza sa vina.
O alta traditie importanta este Capra si implica una sau mai multe persoane imbracate in costume de capra multicolore, care sar si danseaza pentru a speria gazda. Alaiul este insotit de un grup de cantareti.
Taiatul porcului este o alta traditie de Craciun in Romania. Familiile care pastreaza traditia, sacrifica de obicei porcul pe 20 decembrie, Ziua Ignatului. Carnea de porc este principala carne pe care romanii o mananca de Craciun. Sarmalele, cozonacul si tuica traditionala nu pot nici ele lipsi de pe masa traditionala de Craciun a romanilor.
Ajunul Craciunului este pe 24 decembrie. Un dulce traditional romanesc care se serveste cu ocazia acestei zile se numeste “Scutecele Domnului”, facut din straturi subtiri de foi de placinta coapte pe plita si umplute cu miere si nuci.
Multi oameni din Romania pregatesc mancarurile de Craciun in ajunul Craciunului. Seara, traditia spune ca nu trebuie sa aruncati gunoiul, pentru a evita nemultumirile si daunele. Cosurile sunt ucratate, iar cenusa este aruncata pe pamant pentru a asigura o recolta bogata in anul care vine. Copiii aduc fructe, alune, bani, paine coapta si alte bunatati pe care le-au primit atunci cand au fost cu colindul si asteapta cuminti sosirea lui Mos Craciun.
Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori din Romania, fiind vazuta ca o sarbatoare a pacii si a bucuriei, cand toate confilictele si mania ar trebui sa dispara si cand toti membrii familiei se aduna in jurul mesei dupa ce au participat la slujbele bisericesti si dupa ce au calatorit.