Ministerul Mediului a transmis, la solicitarea B1.RO, că, din ianuarie și până în prezent, au fost verificate mai multe activități cu impact asupra mediului înconjurător și s-au aplicat sancțiuni în valoare de 697.000 lei.
Controalele au arătat că mai mulți factori sunt de vină pentru nivelul ridicat de poluare din București și din împrejurimi. Arderile necontrolate de deșeuri, șantierele, traficul rutier și salubrizarea ineficientă sunt doar câțiva dintre acești factori.
Solicitarea B1.RO a fost trimisă pe 21 martie, perioadă în care poluarea din București și din Buftea era din nou la cote ridicate, deși traficul rutier era unul redus. Primăria Buftea și primarul Gheorghe Pistol nici acum nu au răspuns întrebărilor noastre.
Poluarea din București și din împrejurimi, la cote ridicate
Pe 21 martie, B1.RO semnala că aerul din București și din Buftea este extrem de poluat, deși, urmare a măsurilor de izolare impune de autorități pentru prevenirea COVID-19, traficul rutier era unul extrem de redus. Mai mult, calitatea aerului era mai proastă în timpul nopții, decât pe parcursul zilei.
Totul se întâmpla la aproximativ o săptămână după ce Ministerul Mediului transmitea că, în zilele precedente, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti se situaseră mult sub valorile limită. Asta însemna, mai preciza atunci ministerul, că de vină pentru poluare este traficul rutier. Mai mult, în comunicatul său, Ministerul Mediului susținea că într-o zi de luni, concentraţia de PM10 era apropiată de valorile înregistrate la staţiile amplasate în vârf de munte.
Cine e de vină pentru poluarea din București
Ministerul Mediului susține acum că un cumul de factori este responsabil pentru calitatea proastă a aerului din Capitală și zona înconjurătoare: „activități industriale, trafic rutier, încălzire rezidențială, șantiere de construire, salubrizare ineficientă, arderi necontrolate de deșeuri, fondul de poluare regional, precum şi condițiilor meteorologice”.
Instituția a ținut să precizeze că de vină pentru poluarea aerului cu pulberi este și „resuspensia particulelor de pe arterele de circulatie, pentru care Primăriile de sector sunt obligate să asigure aspirarea și spălarea carosabilului și trotuarelor”.
În plus, „la verificările efectuate în jud. Ilfov, s-au constatat arderi necontrolate de deșeuri de orice fel, inclusiv deșeuri de ambalaje și deșeuri provenite din dezmembrări auto în Sat Sintești, Comuna Vidra”.
Sancțiuni aplicate pentru poluarea din zona Capitalei
La solicitarea B1.RO, Ministerul Mediului a precizat că în nopțile 20 și 21 martie, echipele de comisari au făcut mai multe verificări în teren. Câteva sanțiuni au fost aplicate atunci:
„În zona de protecție a stației de monitorizare B1 Lacul Morii, se desfășoară activități de construire pentru Pasaj Suprateran Ciurel și ansamblu rezidențial Lake Tower. Ambii antreprenori generali au fost sancționati contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei fiecare, conform Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător.
Stația de monitorizare B6 – Cercul Militar monitorizează traficul urban pe marile bulevarde din zonă. La verificările efectuate pe teren s-a constatat existența unui șantier situat pe str. Matei Millo, respectiv se executau lucrări de construire pentru clădire cu regim de inaltime 3S+P +M +9E, cu funcțiunea de birouri și servicii. Pentru neluarea măsurilor de reducere a imisiilor de pulberi, constructorul a fost sancționat contravențional cu amenda în valoare de 15.000 lei, conform Legii nr. 104/2011”.
De asemenea, mai precizează Ministerul Mediului, la verificările din teren a fost identificată și o centrală termică aparținând CFR Infrastructură, cu funcționare pe combustibil ușor CLU. În acest caz, a fost aplicată o sancțiune contravențională de 15.000 și s-a dispus sistarea activității de producere a energiei termice, dat fiind gradul mare de uzură și faptul că nu se asigura monitorizarea emisiilor.
Ministerul a mai explicat faptul că, în noaptea de 20 martie, a avut loc și un incendiu la un imobil de locuințe în zona Chitila Triaj, ceea ce a condus la poluarea aerului în zona de nord-vest a Capitalei.
Amenzi de 697.000 lei, date de la începutul anului
Ministerul Mediului a mai transmis că, din ianuarie și până acum, au avut loc mai multe acțiuni de control.
S-au constatat atunci încălcări ale normelor privind calitatea aerului înconjurător, protecția mediului, dar și cele privind emisiile industriale.
Sanciunile aplicate s-au ridicat la suma de 697.000 lei.
„Începând din luna ianuarie și până în prezent, au fost verificate mai multe activități cu impact asupra mediului înconjurător, unde s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 697.000 lei, conform Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător, OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 278/2013, privind emisiile industriale”, a transmis Ministerul Mediului, pentru B1.RO.
” Traficul, arderile de deșeuri și salubrizarea, factori de poluare „. Nu numai in Bucuresti se intampla asa ceva , ciusmandei pe la „zgardele” de mediu sunt peste tot ! La ceas de seara … fum !