10.4 C
București
miercuri, 12 mai

Tragedie în Cehia: Explozia metanului într-o mină de cărbuni a provocat moartea a 13 mineri și rănirea altor 10

«Este o mare tragedie», a anunțat premierul ceh Andrej Babis. O explozie a metanului, produsă joi într-o mină de cărbuni situată la Karvina, la 300 km. est de Praga, a îndoliat Republica Cehă, dar și Polonia, între victime aflându-se numeroși mineri de origine poloneză.

Potrivit ultimului bilanț, victime ale catastrofei sunt 13 mineri, respectiv 12 polonezi și un ceh, și 10 răniți, cei mai mulți dintre ei aflându-se în stare gravă. Polonia a decis să păstreze duminică o zi de doliu național. Polonezii care s-au aflat în mina cehă de la Karvina lucrau pentru societatea poloneză Alpex, a precizat grupul OKD care gestionează mina respectivă. Primul ministru al Cehiei a anunțat că sprijinul financiar destinat familiilor victimelor va trebui să fie egal pentru polonezi și pentru cehi, în ciuda condițiilor de angajare diferite.

Cauzele exploziei nu sunt încă stabilite

Potrivit presei din Cehia, explozia s-a produs joi, către ora 17.00, la o adâncime de 880 metri. Până sâmbătă, cauzele exploziei nu erau încă stabilite. Autoritatea minieră cehă crede, pentru moment, că este posibilă existența unei surse, a unei scântei care a aprins metanul. Sunt și alte posibile cauze, a afirmat autoritatea menționată, dar nu au fost încă identificate. Din cauza incendiului produs de explozie, temperatura este foarte ridicată în adâncime, existând astfel riscul unor noi explozii. Stingerea incendiului poate necesita mai multe ore și chiar zile, a declarat de la fața locului premierul polonez Mateusz Morawiecki, în urma discuțiilor purtate cu conducerea minei, cu echipele de salvare și cu experți în domeniu. Domnia sa a confirmat trimiterea unei echipe poloneze de salvare specializată în astfel de accidente. Presa cehă reamintește că această catastrofă de la mina din Karvina este cea mai gravă înregistrată într-o mină din Cehia de la cea survenită în 1990, într-o altă mină din aceeași localitate, unde explozia metanului a provocat moartea a 30 de mineri.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW