Al. Florin Țene, o viață în slujba culturii- Liliana Moldovan
Johnny Ciatloș Deak
Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România
Senior Editor Globart Universum Publishing House, Montreal
Îndrăgita scriitoare mureșană Liliana Moldovan este deopotrivă scriitor, poet, jurnalist, cronicar și bibliotecar la Biblioteca județeană din Târgu Mureș, secretar al Ligii Scriitorilor din Târgu Mureș și redactor șef al agenției de presă Așii Români. Domnia sa este autoarea a numeroase volume de poezie, proză, interviuri dar și cărți biografice.
Cartea cu titlul ‘’Al Florin Țene-o viață în slujba culturii ‘’ apărută la editura Napoca Star în anul 2024 cu ocazia împlinirii vârstei de 82 de ani, este o carte de bio-biografie în care vom găsi deopotrivă informații bibliografice cât și biografia marelui scriitor Al Florin Țene, un adevărat GORUN AL LITERATURII ROMÂNE contemporane.
A scrie despre o personalitate marcantă și impresionantă a literaturii române contemporane, despre însuși GORUNUL LITERATURII ROMÂNE este o responsabilitate uriașă dar și o mare onoare pe care scriitoarea Liliana Moldovan și le asumă cu multă răspundere și profundă implicare sufletească.
Scriitorul, poetul, jurnalistul, filozoful, istoricul și criticul literar Al Florin Țene și-a dedicat întreaga viață literaturii și culturii românești. Cariera literară și culturală a scriitorului Al Florin Țene face parte integrantă din istoria literaturii contemporane pentru că acestea au devenit inseparabile datorită influențelor reciproce pe care le-au avut una asupra celeilalte.
Datorită vocii sale literare de mare demnitate și verticalitate Al Florin Țene este apreciat și cunoscut cititorilor prin numeroasele-i romane, cărți de poezii, cărți de proză scurtă, piese de teatru, interviuri și critică literară, fondând 15 reviste și 3 cenacluri literare și colaborând cu alte nenumărate publicații din țară și străinătate.
Cei 65 de ani de activitate în slujba condeiului s-au concretizat în nenumărate articole pe care le publică în reviste, în peste 11700 de cronici literare dar și în cele 100 de cărți de autor pe care le semnează dintre care amintim 25 de cărți de poezii, 19 romane, 28 de cărți de critică literară,5 volume de proză scurtă, 4 cărți de teatru, 3 volume de interviuri și alte volume de însemnări, eseuri și fragmente biografice.
Prima mare iubire a sa a fost poezia, regină a tuturor genurilor literare care ii aduce multe satisfacții. Debutează în revista Tribuna în anul 1959 când era elev de clasa a XI-a, cu poezie, pentru că ‘’ Poezia este limbajul prin care omul își explorează propria uimire.’’ (Christopher Fry)
Pe parcursul anilor Al Florin Țene abordează diverse genuri literare, înregistrând succes după succes atât în proză, poezie cât și în critica literară și teatru. Iată că maxima lui Schopenhauer conform căreia: ’’La tinerețe domină intuiția, la bătrânețe cugetarea; de aceea, la tinerețe omul este mai mult poet, iar la bătrânețe mai mult filosof. (Arthur Schopenhauer) se aplică și în cazul scriitorului Al Florin Țene
Este pasionat de istoria literară și filozofie, participă la emisiuni de radio și televiziune, publică în nenumărate reviste, fiind și fondator de publicații și un înflăcărat promotor cultural, fiind un mentor și un sprijin pentru colegii de breaslă.
Înzestrat cu simțul dreptății și aflând-se mereu în linia întâi în mediile literare Al Florin Țene nu acceptă nedreptățile și este înlăturat din Uniunea Scriitorilor dar pentru că îi păsa și de colegii de condei nu doar de propria-i soartă și din dorința de a oferi scriitorilor șansa democratică de afirmare a talentului lor, Al Florin Țene înființează în anul 2006 la Cluj Napoca, Liga Scriitorilor Români al cărui președinte este.
Dragostea pentru țara pe care nu a părăsit-o niciodată, pentru tradiții, popor și limba română, fac ca domnia sa să fie unul din cei trei părinți ai Zilei Limbii Române, care se instituie ca sărbătoare națională și se sărbătorește la 31 august a fiecărui an.
Dar pentru că ‘’Toate lucrurile au misterul lor și poezia este misterul tuturor lucrurilor’’. (Frederico Garcia Lorca) în preajma aniversarii de 80 de ani GORUNUL LITERATURII ROMÂNE se reîntoarce la prima dragoste, poezia, și publică o lucrare antologică de anvergură cu titlul ȊNTOARCEREA LA METAFORĂ în care cuprinde o selecție de versuri din cele 24 de volume de poezie publicate.
Pentru operele sale literare Al Florin Țene primește nenumărate titluri, trofee, medalii și diplome de-a lungul anilor. Câștigător al premiilor Loja Poetică de aur și Loja Poetica de argint în anul 2021, dar și al Premiului National pentru OPERA OMNIA în 2021 și al MERITULUI CULTURAL în anul 2022, revista Poezii pentru sufletul meu împreună cu editura Globart Universum din Montreal îi acordă pentru întreaga activitate literară și de promotor cultural cu ocazia Zilei Limbii Române în cadrul edițiilor 2,3 și 4 ale GALEI ARTELOR, diploma STEJARUL DE AUR în anul 2021, diploma PENIŢA DE AUR în anul 2022 și diploma de EXCELENŢĂ în anul 2023.
Seria celor 6 romane din categoria Sfinții Închisorilor îi este foarte aproape de suflet, fiind vorba de martirii închisorilor comuniste: Radu Gyr, Traian Dorz, Vasile Militaru, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu și Mircea Vulcănescu pe care le realizează în mai mulți ani, ultimul fiind terminat în 2024.
Vâlcean din naștere și clujean prin adopție, Al Florin Țene, GORUNUL LITERATURII ROMÂNE rod al entuziasmului, pasiunii și talentului creator primit de la Dumnezeu, își lasă rădăcinile să prindă vlăstari acolo unde-i pământul rodnic și fertil, acolo unde iubirea de neam și țară nu are limite și unde creația înflorește nestingherită sub razele calde și binefăcătoare ale soarelui. Acolo e locul numit acasă, unde Dumnezeu l-a binecuvântat și i-a binecuvântat familia.
Felicitări doamnei Liliana Moldovan pentru reușita radiografiere a personalității marelui om de cultură Al Florin Țene, căruia îi urăm mulți ani cu sănătate, spor și inspirație!