-2.8 C
București
luni, 18 ianuarie

Transportatorii pregătesc noi proteste

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) trasmite, printr-un comunicat de presă, că se pregătește să organizeze la jumatatea lunii Octombrie in Piața Victoriei un nou protest cu participarea transportatorilor din toata țara.

„Nota de fundamentare elaborata de Autoritatea de Supraveghere Financiara -ASF pentru proiectul de lege ce urmareste modificarea legii RCA, reprezinta o sfidare la adresa tuturor asiguratilor din Romania si demonstreaza ca ASF este o alta institutie a Statului ce isi pierde total “directia”.

In fundamentare, ASF considera ca modificarile aduse legislatiei, la numai doi ani de la aplicare, vor avea ZERO impact social respectiv ca nu vor afecta financiar microintreprinderile si nici mediul de afaceri, in timp ce o mare parte din asiguratori pregatesc piata pentru majorari artificiale ale primelor RCA, bazandu-se, in mod evident, pe sprijinul venit din partea Comisiei Europene ce trateaza in continuare Romania doar ca o piata de desfacere in care marile corporatii sa faca profituri uriase.

Dupa ultimele proteste organizate de Federatia Operatorilor Romani de Transport impotriva tarifelor RCA, ASF a avut o contributie esentiala la mentinerea echilibrului in piata, prin aplicarea noilor prevederi ale Legii 132, odata cu aparitia acesteia in 2017, iar tariful de referinta a contribuit esential la acest echilibru.

Sectorul Asigurare-Reasigurare din ASF a solicitat finantare de la  Comisia Europeana pentru doua proiecte de consultanta (mediatizate in mass media), finantare in valoare de peste trei sute de mii de euro, acordata de catre autoritatea europeana de profil – EIOPA, avand ca scop:

  • implementarea in Romania a celor mai bune practici de supraveghere la nivel european in contextul sistemului de supraveghere Solvabilitate 2, dar si a conceptului de “business conduct” si “consumer protection”. 

Consultanta pentru directia de supraveghere a fost finalizata in anul 2018 fara a fi implementat insa nimic timp de un an de zile (exista recomandari si proceduri de lucru, ce insumeaza aproximativ  o mie de pagini) in timp ce consultanta pentru Directia de Supraveghere a Regulilor de Conduita, este in curs (directie infiintata in anul 2018 cu scopul precis de a urmari comportamentul asiguratorilor in relatiile cu clientii, eventuale clauze abuzive in contracte, etc.). Anumite personaje din conducerea ASF doresc insa sa desfinteze aceasta directie, in mod contrar recomandarilor ce rezulta din procesul de consultanta.

In ultimele luni ASF a procedat la angajarea unor oportunisti printre care se se regasesc rude ale unui controversat presedinte de patronat, in contrara opozitie cu ceea ce in urma cu doi ani reprezenta o prioritate si anume profesionalizarea sistemelor si a oamenilor din autoritate.

Se naste in aceste conditii intrebarea fireasca daca nu cumva se pregateste o crestere de tarife RCA si nu se doreste existenta unui control strict raportat conduitei in piata ???

La finele anului 2018, Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de aproximativ 53 milioane euro pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA) insa ASF nu a luat nici o masura impotriva admistratorilor acestor societati.”

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW