Transporturile, mediul înconjurător, internetul… Ce conține vastul plan de relansare al lui Joe Biden

Renovarea infrastructurilor îmbătrânite, lupta împotriva schimbărilor climatice, noi legături feroviare… Giganticul plan de renovare a țării propus de președintele american Joe Biden a fost aprobat marți în Senatul american. Costul lui: 1.200 miliarde de dolari. Pentru el au votat 69 senatori (contra 30), beneficiind – spre surprinderea tuturor – de sprijinul a o treime din senatorii republicani. Casa Albă, comentatorii politici americani au calificat validarea de către Senat a acestui proiect drept «istorică» . El vizează, efectiv, « transformarea» Americii renovând autostrăzile și podurile îmbătrânite și, dacă este posibil, calmarea cât de cât a antagonismelor politice.

Ce conține acest vast plan:

Renovarea infrastructurilor tradiționale

Refacerea drumurilor figurează printre domeniile cel mai bine dotate financiar, cu 110 miliarde dolari, punându-se accentul pe atenuarea schimbărilor climatice, pe echitatea și securitatea tututror utilizatorilor, inclusiv a cicliștilor și a pietonilor. Din total, circa 40 miliarde dolari vor merge la repararea și chiar înlocuirea podurilor vechi.

Trenuri, vapoare, avioane

Casa Albă evocă «cea mai mare investiție în transportul feroviar pentru călători de la crearea întreprinderii feroviare publice Amtrak», în urmă cu 50 de ani, în valoare de 66 miliarde de dolari, precum și crearea de noi legături feroviare între orașe, inclusiv trenuri de mare viteză.

Fluviile și canalele, precum și porturile vor fi finanțate cu 17 miliarde de dolari. Ecluzele, barajele au o nevoie specială de a fi întreținute și mărite. Alte 25 miliarde de dolari vor merge la finanțarea unor proiecte în aeroporturi.

Curățarea mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice

Pentru eliminarea poluării în zonele ce conțin deșeuri toxice, unde se află terenuri miniere abandonate și puţuri de gaze ce nu sunt blocate, planul de investiții alocă 21 miliarde de dolari. Alte 15 miliarde merg la înlocuirea conductelor de apă ce conțin plumb. O anvelopă totală de 50 miliarde de dolari va finanța măsurile destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și atenuarea impactului schimbării climatice (inundațiile, incendierea pădurilor și alte catastrofe naturale). În 2020, catastrofele naturale au costat 100 miliarde de dolari. Anul acesta, când vara a fost marcată de imensele incendii în pădurile Californiei, nota de plată va fi cu mult mai mare. Planul Biden consacră 5 miliarde de dolari construirii de autobuze școlare fără emisii de gaze poluante. Pentru stimularea pieței de vehicule electrice, este prevăzută alocarea a 7,5 miliarde de dolari construirii unei rețele naționale de puncte de reîncărcare a vehiculelor de acest gen.

Internet cu debit înalt

Extinderea accesului la internet cu înalt debit este o prioritate a administrației Biden, atât pentru persoanele din zonele rurale, unde accesul este rar, cât și pentru persoanele care trăiesc la orașe dar nu dispun de mijloace financiare pentru a beneficia de internet. Planul Biden alocă 65 miliarde dolari extinderii acestor infrastructuri, adoptând concomitent reglementări care să ducă la diminuarea prețului pentru acest serviciu.

65 miliarde de dolari sunt destinate de planul Biden construirii a mii de kilometri de noi linii pentru transportarea electricității spre state precum Texas, produsă pe bază de surse regenerabile. Sume importante vor merge de asemenea la cercetările în domeniul energiei nucleare.

De unde vor proveni sumele imense prevăzute de planul Biden?

Propunerea inițială a președintelui Joe Biden privind costul planului de relansare era de 2.399 miliarde de dolari. A fost considerat de republicani mult prea scump. Până la urmă, textul propus de către un grup de aleși republicani și democrați a ajuns la 550 miliarde dolari cheltuieli proprii ale administrației. Restul va proveni, între altele, din sumele rămase neutilizate la planurile de relansare anterioare, din veniturile realizate din noua taxă pe criptomonedă, din creșterea economică mai ridicată prognozată, respectiv din rețetele fiscale în creștere.

Planul președintelui Biden are nevoie acum și de votul în Camera Reprezentanților, unde sunt prognozate din nou dezbateri aprinse. Numai că în această cameră majoritatea este deținută de democrați și aprobarea acestui vast proiect nu poate să întâmpine mari dificultăți.


- PROMO - img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW