Nora Baldovin (www.b1tv.ro)
Piața locuințelor din București fierbe: tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% luna trecută față de noiembrie 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În alte județe declinul continuă
Pentru tranzacțiile încheiate în perioada ianuarie-noiembrie 2021, creșterea este de 13%. Dar, în timp ce în Capitală tranzacțiile cresc, în alte județe declinul continuă.
S-au cumpărat mai multe apartamente în București în luna noiembrie, față de aceeași lună a anului trecut. Avansul este unul considerabil: aproape 40%.
Și pentru primele 11 luni se observă o creștere de 13%. Astfel, anul acesta, în perioada ianuarie-noiembrie, s-au tranzacționat peste 52.000 de unități individuale în București, față de 46.200 de unități tranzacționate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor ANCPI analizate de Economica.net.
Per total, la nivel național s-au parafat 160.000 de tranzacții, cu 2% mai puține față de anul trecut.
„Capitala contină să înregistreze un trimestru IV neașteptat de bun pentru vânzarile de apartamente, iar printre motivele din spatele acestei evoluții sunt livrarea unor ansambluri cu grad mare de pre-vânzari, modificarea plafonului de TVA 5% de la 1 ianuarie 2023 de la 700.000 de lei la 600.000 de lei, dar și apetitul cumpărătorilor pentru achiziția de locuințe, care se mentine ridicat în ciuda înăspririi condițiilor de creditare”, spune Gabriel Blăniță, Associate Director în cadrul Colliers România.
Județele unde s-au vândut mai puține apartamente
În niciunul dintre județele cu piețe imobiliare mari nu s-au înregistrat creșteri ale tranzacțiilor cu locuințe în primele 11 luni din acest an.
În județul Timiș, care are a doua cea mai mare piață imobiliară după București, la Timișoara, s-au tranzacționat 10.528 de apartamente, cu 6% mai puțin față de primele 11 luni din 2021. În noiembrie 2022 s-au vândut cu șapte apartamente mai multe față de octombrie.
În județul Brașov s-au vândut 9.552 de unități individuale, cu 4% mai puține față de noiembrie 2021. Scăderi mai mari s-au înregistrat pentru județele Cluj și Iași, acolo unde s-au vândut cu 16% mai puține apartamente, dar și la Constanța, unde tranzacțiile s-au redus cu 8%. În județul Ilfov, reducerea a fost de 1,5%.
În județul Dolj s-au vândut cu 40% mai puține apartamente, mai arată datele ANCPI. O scădere considerabilă s-a observat și pentru județul Argeș, unde tranzacțiile s-au redus cu 33%, iar în județele Teleorman și Olt reducerea a fost de 35%.
În unele județe s-au înregistrat creșteri notabile a numărului de tranzacții. Este și cazul județului Caraș-Severin, unde creșterea a fost de 46%. De asemenea, în județul Covasna s-au vândut cu 34% mai multe apartamente anul acesta decât în primele 11 luni din 2021.
Anul viitor nu va mai fi unul cu recorduri, și asta pentru că se va împuțina numărul de noi apartamente finalizate.
„2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute.
Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, spunea recent Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.