Extracția dinților de minte este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale efectuate în clinicile stomatologice. Dinții de minte cresc în spatele gingiilor și sunt ultimii care erup. Majoritatea oamenilor au 4 dinți de minte (câte unul pe fiecare parte, în capăt). Din cauza lipsei de spațiu, dinții de minte pot uneori să erupă într-un unghi sau să rămână blocați și să erupă doar parțial.
Află când trebuie extrași dinții de minte și când nu în cele ce urmează
Este evident faptul că ar trebui să îți faci o programare la stomatolog dacă dinții de minte îți cauzează dureri severe. Dacă dentistul tău consideră că s-ar putea să fie necesar să îți scoți dinții de minte, vei efectua pentru început o radiografie. Aceasta le oferă specialiștilor o viziune mai clară asupra poziției dinților tăi.
Când nu este neapărat necesar să extragi molarii de minte
Molarii de minte nu trebuie neapărat extrași dacă sunt:
- Sănătoși
- Crescuți complet
- Poziționați corect și nu creează disconfort
- Pot fi curățați zilnic
Dar adesea, molarii de minte nu au suficient spațiu să crească corect și pot cauza probleme. Ei pot crește în diferite unghiuri în maxilar, uneori chiar orizontal.
Ce molari de minte cauzează probleme
Problemele pot include molari de minte care:
Rămân complet ascunși în gingii
Dacă nu pot crește în mod normal, molarii de minte devin blocați în maxilar. Aceștia sunt cunoscuți ca molari de minte incluși. Uneori, acest lucru poate duce la o infecție sau poate cauza un chist care poate deteriora rădăcinile altor dinți sau suportul osos.
Cresc doar parțial prin gingii
Deoarece partea din spate a gurii este greu de văzut și curățat, molarii de minte care cresc parțial pot crea o cale pentru bacterii. Acest lucru poate cauza boli gingivale și infecții. Molarii de minte care cresc parțial prin gingii pot dezvolta, de asemenea, carii, care nu pot fi reparate cu plombe și trebuie să fie îndepărtați,
Îngrămădesc dinții învecinați
Dacă molarii de minte nu au suficient spațiu să crească corect, ei pot îngrămădi sau deteriora dinții învecinați.
Așadar, nu este întotdeauna ușor să decizi dacă sau când ar trebui scoși molarii de minte. Apelează la un specialist în chirurgie dentară de la Citransilvania.ro pentru o consultație și dacă este cazul, pentru o extracție nedureroasă a molarului de minte.
Când este necesar să extragi molarii de minte
Este posibil să fie necesar să îți scoți molarii de minte dacă ai:
- Durere în sau aproape de molarii de minte;
- Infecții repetate ale țesutului moale din spatele ultimului dinte inferior;
- Chisturi;
- Tumori;
- Deteriorarea dinților învecinați;
- Boli gingivale;
- Carie dentară extinsă.
Beneficiile îndepărtării dinților incluși
Dinții de minte pot exercita presiune asupra dinților învecinați, ceea ce îi poate slăbi. Acest lucru îi face vulnerabili la infecții și pierderea eventuală a osului. Molarii de minte incluși sunt, de asemenea, dificil de curățat, crescând riscul de carii dentare. Îndepărtarea dinților de minte poate preveni necesitatea tratamentelor de canal. Îndepărtarea dinților incluși reduce, de asemenea, riscul de inflamații și boli orale. Inflamația gingiilor poate deveni persistentă și dificil de tratat. Infecția se poate extinde la nervi, gingii și chiar în fluxul sanguin. în același timp, dinții incluși pot cauza deteriorarea maxilarului și pot determina apariția tumorilor. Aceste creșteri pot provoca dureri serioase, mai ales în zona maxilarului. Nu trebuie să suporți acest disconfort.
În concluzie, durerea poate fi insuportabilă, iar atunci când apare în dinți și gingii, pare să se răspândească în întregul corp. Este dificil să te concentrezi pe sarcini atunci când simți o durere constantă. Eliminarea sursei acestei dureri poate pune capăt disconfortului și poate chiar elimina durerile de cap cronice.