Fațetele dentare sunt învelișuri subțiri care se “lipesc” pe dinți pentru a oferi acestora un aspect mai îngrijit și mai frumos. Fațetele dentare sunt o alegere populară în rândul celor care au dinții teșiți, spații interdentare neplăcute estetic sau dinți cu formă necorespunzătoare. Dacă vrei să-ți îmbunătățești zâmbetul, fațetele dentare sunt o soluție simplă și la îndemână, arată ca niște dinți naturali și pot fi utilizate pentru a corecta o gamă largă de probleme dentare, cum ar fi:
- dinți pătați, care nu se pot albi
- dinți uzați sau fisurați
- dinți strâmbi sau diformi
- spații neuniforme sau un spațiu mare între dinții frontali superiori.
Fațetele dentare sunt realizate din porțelan sau din rășină compozită, iar medicul stomatolog te va ajuta să alegi cea mai bună variantă pentru tine. Cu toate acestea, trebuie să știi că există câteva situații când, chiar dacă îți dorești fațete dentare, acestea nu se pot aplica.
Dacă suferi de bruxism, o afecțiune ce presupune un scrâșnet dificil de controlat al dinților, medicul nu îți va recomanda fațetele dentare, pentru că acestea se pot uza și sparge foarte ușor. De asemenea, dacă ai anumiți dinți încălecați ori așezați într-o poziție necorespunzătoare, stomatologul îți va recomanda prima dată un tratament ortodontic cu un aparat dentar pentru îndreptarea dinților. Ulterior, vei putea opta și pentru fațete dentare.
Conform tehnicii de aplicare, fațetele dentare se pot fixa doar pe dinții naturali, nu și pe coroane, implanturi sau punți. Prin urmare, dacă ai lucrări protetice în zona frontală, cel mai probabil, medicul stomatolog nu îți va putea aplica fațetele dentare.
Ce trebuie să știi înainte să-ți pui fațete dentare?
- Asigură-te că dinții și gingiile tale sunt sănătoase. Medicul stomatolog poate trata cariile (vezi aici extracție măsea pret), afecțiunile dentare sau poate interveni pentru înainte de punerea fațetelor.
- Fațetele dentare nu sunt întotdeauna o alegere bună pentru pacienții care își încleștează des dinții sau scrâșnesc din dinți, pentru că aceste obiceiuri pot sparge sau fisura fațetele subțiri. Dacă scrâșnești din dinți, medicul stomatolog îți poate recomanda sa porți gutieră, pe care să o aplici înainte să mergi la culcare.
- Este posibil ca fațetele să se desprindă în timp și să ai nevoie de altele noi.
- Deși medicul specialist îndepărtează cât mai puțin din smalțul dinților naturali, pentru aplicarea fațetelor, procesul nu mai poate fi anulat după ce smalțul a fost îndepărtat.
Ca în cazul tuturor procedurilor de intervenție dentară, este important să discuți cu medicul stomatolog așteptările și opțiunile de tratament pe care le ai la dispoziție. Vizitele dentare regulate sunt o necesitate pentru menținerea sănătății dinților și gingiilor. În concluzie, este important să mergi la un consult stomatologic și să primești aprobarea acestuia pentru punerea fațetelor dentare. De exemplu, dacă ai carii dentare, nu vei putea opta pentru fațete, însă medicul va găsi o altă variantă cosmetică pentru tine.